Eleccions a Madrid
Política 05/05/2021

Biel Company avisa: la victòria d'Ayuso a Madrid "s'anirà traslladant" a altres comunitats

El PSIB i Podem consideren que els resultats no són extrapolables a les Illes Balears

3 min
Biel Company durant la roda de premsa

PalmaLes repercussions de la victòria contundent d'Isabel Díaz Ayuso a Madrid s'han fet sentir entre els representants polítics de les Balears. El president del PP balear, Biel Company, ha mostrat satisfacció pels resultats de la seva companya de partit i ha avisat que aquest triomf supera l'àmbit autonòmic i "s'anirà traslladant" a les altres comunitats autònomes. "Pedro Sánchez va voler una batalla en l'àmbit nacional i hi ha un canvi de tendència", ha comentat aquest dimecres a la seu del PP. "La gent està cansada i ha dit clarament 'basta' a Madrid. A la resta d'Espanya serà igual". Company ha subratllat que "el PP governa igual a tot Espanya". "Aquí també defensam la llibertat. Si mirau les nostres proposicions no de llei, no hi trobareu gaires diferències. Parlam de llibertat d'elecció de llengua, de triar escola...", ha continuat el líder popular.

Segons Company, la manera que té el PP de gestionar la pandèmia consisteix a "cercar l'equilibri entre salvar vides i salvar l'economia". Pel que fa a les diferències de xifres sanitàries –segons les dades del Ministeri de Sanitat a data de 4 de maig, les Balears tenien una incidència acumulada a 14 dies de 61,4 casos per cada 100.000 habitants i una taxa de letalitat d'un 1,4%, mentre que la incidència a Madrid és de 343,2 casos i la taxa de letalitat, d'un 2,2%–, Company ha demanat que no "es comparin peres amb pomes i amb tomàtiques". "No pots comparar una comunitat autònoma que té set o vuit milions de persones acumulades [Madrid té 6.779.888 d'habitants, segons les dades de l'INE] amb una altra que té més espai i on es poden controlar les entrades i sortides", ha afegit.

Per part seva, la portaveu del PSIB, Pilar Costa, ha reconegut que els resultats del PSOE a Madrid "han estat molt dolents", i ha atribuït part de la caiguda socialista al fet que la campanya "s'ha polaritzat entre dreta i extrema dreta". "És inqüestionable que Ayuso ha fet uns resultats espectaculars i que ha recollit bona part del suport d'extrema dreta", ha continuat.

El senador del PSIB Cosme Bonet també ha reconegut en declaracions a Europa Press que els socialistes no han tingut el resultat que esperaven, però ha subratllat que el resultat de les eleccions madrilenyes "no és extrapolable" a altres territoris malgrat que sí que hi influeix. "No hi ha dubte que tindrà un impacte", ha admès. Bonet ha remarcat que "el PP quedarà atrapat en la seva aliança amb Vox" i ha afegit que "això pot tenir un efecte bumerang per al PP a altres comunitats". El senador socialista ha defensat que les Balears, on el PSIB governa amb MÉS per Mallorca i Podem, tenen "una situació molt diferent de la de Madrid".

D'altra banda, Podem ha assegurat que els resultats a les eleccions a Madrid no són extrapolables a les Illes i ha lamentat que no s'hagi aconseguit l'objectiu de l'esquerra, el qual era "evitar que la dreta continuàs governant".

Derrota de l'esquerra i fracàs del PSOE

En canvi, la lectura de MÉS ha estat crítica amb el paper que ha jugat el PSOE en els comicis de Madrid. "Són uns mals resultats per a l'esquerra i s'ha de dir. Però és una derrota i no un fracàs", ha dit el diputat ecosobiranista Josep Ferrà, qui ha considerat que "el fracàs és del PSOE". "Hem de reconèixer que l'esquerra alternativa, l'esquerra verda, aquesta nova esquerra representada per Més Madrid ha tingut un èxit significatiu", ha continuat, a més de subratllar que "Unides Podem també ha incrementat el nombre de diputats respecte de les eleccions de fa dos anys". Ferrà també ha destacat que "aquests resultats no tenen relació amb la política fora de Madrid", encara que ha considerat que "Ciutadans en són l'excepció". "Es constata el fracàs d'un projecte que va néixer per combatre directament i obertament el catalanisme polític", ha comentat.

Per part de Més per Menorca, Josep Castells ha lamentat que "s'hagi validat una acció de govern nefasta a Madrid" i ha fet menció a la influència de "la política mediàtica i populista". Quant als bons resultats de Més Madrid, Castells ha comentat que "es demostra que les opcions més coneixedores de la realitat del territori són ben valorades i premiades pels electors".

stats