Tribunals

Begoña Gómez sabia que estava imputada quan Sánchez va obrir els seus cinc dies de reflexió

El jutge Juan Carlos Peinado li va atribuir la situació processal d'investigada el 16 d'abril

3 min
Begoña Gómez en una imatge d'arxiu.

MadridEl dia que Pedro Sánchez va publicar una carta al seu compte d'X per anunciar que es prenia cinc dies de reflexió sobre la seva continuïtat al càrrec, Begoña Gómez ja sabia que el jutjat d'instrucció 41 de Madrid la investigava per presumptes delictes de tràfic d'influència i corrupció, i el seu advocat sol·licitava personar-se formalment. Així consta al sumari de la causa, al qual ha tingut accés l'ARA un cop se n'ha aixecat el secret. El jutge que instrueix el cas, Juan Carlos Peinado, li va atribuir la situació processal d'investigada el 16 d'abril, tot i que va optar per no citar-la a declarar. El dia 22 el tribunal va ordenar que se li donés trasllat de la resolució i al cap de dos dies esclatava tot. "Sánchez ha ocultat aquesta informació des de fa un mes i mig. Ja prou de mentir-nos", s'ha queixat la número 2 del PP, Cuca Gamarra, en roda de premsa al Congrés.

El mitjà El Confidencial va publicar el 24 al matí que el jutjat havia admès a tràmit la querella de Manos Limpias dirigida contra Gómez, tot i que no hi havia concrecions sobre la situació processal de la dona del president espanyol. L'esmentat diari també havia estat notificat d'aquella primera interlocutòria de Peinado del 16 d'abril, atès que també s'hi ordenava la citació a declarar com a testimoni del seu director, a fi que corroborés la informació de les notícies que s'adjuntaven en la querella i que el jutge havia considerat suficients per obrir una investigació. A ulls de Sánchez, eren fake news que formen part de la "màquina del fang" de la ultradreta.

Les revelacions aquest dimarts del contingut del sumari han agafat per sorpresa al govern espanyol. Des dels passadissos del Senat, la vicepresidenta primera, María Jesús Montero, insistia que les informacions que es van publicar són "bulos", més enllà que s'estigui constatant la voluntat del jutge de tirar endavant amb la causa. Fonts de la Moncloa encara mantenen la prudència a l'hora d'assenyalar el jutge, però sí que suggereixen que Peinado ha actuat de manera diferent a la "doctrina" processal que s'acostuma a seguir de citar a declarar la persona investigada. Amb tot, no és inusual i s'ha vist també en la causa de Tsunami Democràtic: els implicats van tenir la condició d'imputats l'octubre de l'any passat i no van ser citats a declarar fins a la setmana passada.

La UCO no veu delicte

De moment el jutge Peinado manté la investigació oberta, malgrat que la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va remetre-li un informe el 14 de maig en què descartava que Gómez hagués comès cap delicte. Ni amb relació al rescat d'Air Europa ni amb l'adjudicació de contractes públics a societats de l'empresari Juan Carlos Barrabés, per a qui l'esposa de Sánchez va firmar declaracions d'interès i suport. Sobre el primer cas, els investigadors constaten que l'única vinculació entre Gómez i Globalia –propietària de l'aerolínia– és el fet d'haver coincidit en dos actes amb l'exconseller delegat Javier Hidalgo el 20 i 22 de gener del 2020 en què participaven l'IE Africa Center –Gómez n'era directora– i la societat Wakalua –filial de Globalia–, que havien firmat un acord uns dies abans. "En qualsevol cas, no es té constància que aquests fets puguin estar vinculats amb l'esmentat rescat [d'Air Europa]".

Sobre el segon cas, la sospita és que Gómez hauria pogut exercir la seva influència perquè s'adjudiquessin a Barrabés, però la UCO anota que no s'han trobat "elements diferenciadors que apuntin que els tres expedients analitzats s'hagin valorat de manera diferent a altres expedients similars". El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, s'ha volgut agafar a aquest informe de la Guàrdia Civil —avançat per El País la setmana passada, motiu pel qual el jutge ha obert una investigació separada per presumpta revelació de secrets— que "desmunta el muntatge contra el president del govern espanyol", i ha carregat contra el PP per posar en qüestió la feina de la UCO.

La Fiscalia Europea s'interessa

En paral·lel, la Fiscalia Europea també s'ha interessat per la investigació i si té alguna afectació en fons europeus. En un decret del 26 d'abril, l'organisme va sol·licitar al jutjat informació dels tres contractes adjudicats per Red.es a la UTE Innova Next SLU - The Valley Digital Business School, vinculada a Barrabés. A més, vol que la Unitat d'Administració del Fons Social Europeu confirmi si aquestes contractes "haurien estat finançats amb fons europeus i, si és el cas, si s'han certificat".

stats