Política 20/01/2021

Batles de MÉS critiquen les "traves" que troben per gestionar la crisi social i econòmica

Reclamen canvis normatius per respondre amb més agilitat i demanen més ajudes directes per part del govern espanyol

Ara Balears
2 min
Maria Ramon, Antoni Noguera i Lluís Apesteguia

PalmaEls batles de MÉS per Mallorca han denunciat aquest dimecres les "traves" tècniques i legals amb les quals es troben a l'hora de donar "una resposta ràpida i àgil" a les necessitats derivades per la crisi social i econòmica del covid-19. Per això reclamen canvis normatius i demanen més ajudes directes per part del govern espanyol, segons apunta la formació en una nota.

Durant la roda de premsa -en la qual han participat la batlessa d'Esporles, Maria Ramon, i el batle de Deià, Lluís Apesteguia-, el coordinador de MÉS, Antoni Noguera, ha denunciat la ingerència que suposen algunes propostes, com ara la d'instar els ajuntaments a rebaixar les taxes municipals. Per part seva, Apesteguia ha insistit en el fet que la solució més efectiva és que l'Estat aprovi "mesures que ajudin les empreses i no davallar determinats gravàmens municipals".

La formació ecosobiranista recorda també al Govern que té l'obligació d'assumir el seu paper i actuar d'interlocutor amb l'Estat. "Ara mateix la Llei de bases locals, la d'hisendes locals i la de contractació pública són una llosa que cal canviar. Uns impediments legals i administracions s'afegeixen a l'infrafinançament històric o que el

Per la seva banda, la batlessa d'Esporles ha defensat que des del primer moment "els ajuntaments hem fet front a la situació sense escatimar cap recurs, ni humà ni material". No obstant això, Ramon ha censurat la manca de claredat per part de l'estat i ha instat l'executiu espanyol a aclarir el marc legislatiu. Així mateix, ha defensat la feina feta des dels consistoris "assumint més enllà dels que ens pertoca com a administració", ha dit.

El Pi també reclama modificacions

El Pi també ha reclamat aquest dimecres modificacions normatives perquè els ajuntaments puguin fer rebaixes de taxes i impostos. La formació ha exigit que no es carreguin de responsabilitats als consistoris i ha demanat a Armengol que es planti davant Sánchez per reivindicar mesures específiques per a les Illes.

El president del partit, Antoni Amengual, ha subratllat que "hi ha d'haver canvis normatius per dotar de més autonomia i recursos els ajuntaments i també perquè es puguin fer carències a pime i autònoms de l'IVA i de l'IRPF". Amengual ha assenyalat que "hem de gestionar amb garanties aquesta nova realitat que se'ns ha plantejat amb el covid-19. Els empresaris i autònoms necessiten facilitats i liquiditat".

Amengual també ha reivindicat que s'han de prendre mesures per a ciutadans i empreses, però també en l'àmbit institucional. "Ara més que mai hem d'estar units i no utilitzar la situació per fer-ne una batalla política", ha sentenciat.

stats