Política 24/11/2015

El pols per la investidura fa aflorar les dues ànimes de la CUP

Els col·lectius Poble Lliure i Endavant, integrats en el conglomerat de la CUP-Crida Constituent, fan públiques les seves respectives raons en ple procés de debat territorial del desllorigador de les negociacions amb Junts pel Sí

Marc Colomer
5 min
La CUP ha reunit l'assemblea nacional a Perpinyà aquest dissabte per debatre sobre el procés català, les eleccions generals i la investidura d'Artur Mas / EFE

BarcelonaUnes sigles, diferents sensibilitats. El pols amb Junts pel Sí també sobre la investidura d'Artur Mas ha fet aflorar les tensions internes entre les diferents ànimes de la CUP. Aquest dimarts es feia evident amb la presa de posició pública dels col·lectius Poble Lliure -hereu de l'MDT- i Endavant en ple procés de debat territorial de l'organització al voltant del de les negociacions amb Junts pel Sí i la investidura del pròxim president de la Generalitat després de dos intents fallits.

Així com Endavant defensa que cal "resistir" i mantenir el veto a Mas perquè, opinen, "només apartant-lo de la presidència de la Generalitat serà possible avançar en la ruptura amb l'Estat", Poble Lliure adverteix que "no afavorir la ruptura independentista en el moment actual representa posar-se al costat de l'estat espanyol i l'oligarquia", per bé que no fa cap referència explícita a la investidura, el veritable escull per a l'acord. Tot plegat fa bo el pronòstic del diputat de la CUP Benet Salellas aquest dilluns: "Mas o març aboca la CUP a una situació de fractura".

En tot cas, els cupaires tenen previst celebrar aquest diumenge dia 29 una jornada de debat nacional per informar sobre les negociacions amb Junts pel Sí i els escenaris que s'obren a partir d'ara. La reunió, oberta als militants de totes les formacions que integren la Crida Constituent, es farà a Manresa.

Per a preparar la jornada nacional -en què no hi ha previst cap votació-, la CUP ha convocat una ronda d'assemblees al territori, limitades a la militància de les assemblees locals i a les organitzacions de la Crida Constituent. En cada una de les assemblees hi acudirà un dels diputats de la CUP i una persona del secretariat nacional. Aquest dimarts, es reuneixen les territorials del Vallès Occidental (Anna Gabriel), Pirineu (Ramon Usall), Barcelona (Albert Botran), Penedès (Gabriela Serra), Terres de l'Ebre (Sergi Saladié) i Maresme (Benet Salellas), mentre que dijous hi ha convocades les assemblees al Vallès Oriental (Antonio Baños), Ponent (Josep Manel Busqueta), Alt Ter (Eulàlia Reguant), Baix Llobregat (Julià de Jòdar), El Camp (Sergi Saladié), Catalunya Central (Anna Gabriel) i Nord Oriental (Benet Salellas).

Poble Lliure: la prioritat del moment, independència

Frenar el procés és "posar-se al costat de l'estat espanyol i l'oligarquia"

En el seu comunicat fet públic aquest dilluns al vespre, titulat "La prioritat per al moment present: ruptura independentista", l'organització hereva del Moviment de Defensa de la Terra (MDT) deplora que "les declaracions neoautonomistes d'alguns dirigents de CDC". Ara bé, també adverteix que "no afavorir la ruptura independentista en el moment actual representa posar-se al costat de l'estat espanyol i l'oligarquia" a més de "perpetuar les formes de poder despòtiques d’aquest Estat i les polítiques de desposseïment, amb què s'ajuda a perllongar la situació d’opressió i ofec social per al poble treballador català". Un avís implícit també en clau interna davant un eventual escenari de bloqueig de la negociació amb Junts pel Sí, en especial amb CDC.

Perquè a criteri de Poble Lliure, "abandonar el suport als objectius actuals i immediats de l’independentisme (forçar la ruptura i construir la República Catalana) amb l’excusa d’una hipotètica millora en la correlació de forces en un futur inconcret, no és altra cosa que un engany que amaga posicionaments políticament immobilistes". Un missatge velat que, si bé no expliciten a qui va dirigit, és fàcilment interpretable com a resposta als sectors de l'esquerra independentista que argumenten que amb Mas no és possible fer créixer la base social de l'independentisme.

Poble Lliure també adverteix als sectors de l'esquerra no independentista que volen "substituir la batalla política actual per reivindicacions reformistes sense perspectives estratègiques, plantejar l’objectiu vague d’una vida digna, impossible dins el marc autonòmic, sense constatar la necessitat de ruptura amb l’estat espanyol, és fer el joc al poder opressor".

Endavant: Mas és l'escull per la independència

Crida a "resistir l'embat de la investidura de Mas"

En canvi, Endavant-OSAN, integrada també a la CUP, s'expressa en termes molt més explícits i concrets i assenyala Convergència i Mas com l'autèntic escull per a la independència: "És justament Artur Mas qui ara mateix representa la baula d’unió entre el projecte de refundació de l’estat espanyol i les aspiracions de la majoria de Catalunya a la sobirania. […] Només apartant-lo de la presidència de la Generalitat serà possible avançar en la ruptura amb l’Estat".

En un extens comunicat titulat "La independència del poble o un nou pacte entre elits", Endavant celebra com a "rellevant" la declaració rupturista del Parlament, per bé que considera que no és un acte de ruptura "definitiu", "deixa de banda" la perspectiva de construcció dels Països Catalans, renuncia a la "desconnexió" de la UE, l'OTAN i l'FMI, i "no garanteix mesures que assegurin una vida digna" malgrat l'annex en aquest sentit. Per això, desmenteix que la CUP estigui fent cap "xantatge", i reivindica que en benefici de l'entesa, l'esquerra independentista ha "renunciat a plantejar en les negociacions qüestions estructurals del seu programa, proposant mesures de mínims no només assumibles per a la majoria de Junts pel Sí, sinó també presents en el seu programa polític".

A més, adverteixen que el veritable objectiu de Mas i CDC, afirmen, és portar el país a un nou pacte amb l'Estat: "Ara més que mai es posen al descobert els interessos de classe que vertebren la Catalunya autonòmica, un dels elements claus per a l’articulació del projecte capitalista espanyol i europeu de les classes dominants catalanes i espanyola. Uns interessos que ara mateix només pot garantir Artur Mas en la posició clau de president de la Generalitat per tal de canalitzar cap a una sortida pactada amb l’Estat –si cal facilitada per la Unió Europea".

Tot plegat porta l'organització a advertir que més enllà de la declaració rupturista, "les dificultats per poder articular posicions comunes entre Junts pel Sí i la CUP-CC, especialment en relació al pla de xoc i la presidència, poden fer molt difícil l’assoliment de nous acords en les properes setmanes". Debat de fons en el si de les organitzacions de l'esquerra independentista que acabaran d'aflorar d'ara al que han anomenat jornada de debat nacional d'aquest diumenge 29 de novembre.

A tot això, el candidat de Democràcia i Llibertat el 20-D, Francesc Homs, ha afirmat que no vol una CUP "dèbil" o "dividida" per les tensions internes. "Desitjo que tots els que estan a favor de la independència estiguin ben forts des de la seva identitat política", ha assenyalat des de Juià, recordant que els "veritables enemics" són les forces polítiques espanyoles que "no volen que res canviï" i que "asfixien" Catalunya. Ara bé, Homs sí que ha retret a la CUP haver vetat Artur Mas per aconseguir "un grapat de vots" durant la campanya i situar-se ells mateixos en un "atzucac".

stats