Al jutjat

Baltasar Garzón i Dolores Delgado: el casament dels poders de l'Estat

L'exjutge de l'Audiència Nacional i l'exministra de Justícia passen per l'altar després d'anys d'una relació discreta

4 min
Baltasar Garzón i Dolores Delgado a unes jornades de Memòria Històrica

BarcelonaFins ara es coneixia la química que sorgia als passadissos dels instituts, dels hospitals o de les cambres del Parlament Europeu, però no se sabia res de les relacions que naixien a l'Audiència Nacional. Aquest diumenge, Baltasar Garzón, de 68 anys, i Dolores Delgado, de 61, es donaran el "sí, vull" després d'anys mantenint una relació discreta. La unió dels lletrats es farà a la mateixa casa on viuen als afores de Madrid, que van comprar després de divorciar-se de les seves respectives parelles.

La trajectòria professional de Garzón i Delgado és una història que s'explica en paral·lel. Això hauria estat causa de polèmica si no fos perquè el 2020 es va saber que la llavors ministra de Justícia i qui havia sigut magistrat del jutjat central de l'AN compartien més que una amistat laboral. Tots dos van entrar en una època similar a l'Audiència Nacional, ell l'any 1988, ella el 1993. Però no va ser fins a l'any següent que van coincidir, ja que el jutge andalús va tenir una curta aventura política de la mà de Felipe González amb la intenció de fer neteja dels casos de corrupció del partit socialista. Però sense una tradició democràtica a l'Estat i amb les irregularitats legitimades arreu, la tasca de Garzón era impracticable i el 1994 ja tornava a ser magistrat de l'Audiència.

La fins ara fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, en una imatge d’arxiu.
El jutge Baltasar Garzón al Parlament de Catalunya, en una imatge d'arxiu. Fotografia del 18 de juliol del 2017

A partir de llavors els dos companys de feina van compartir reunions, hores de descans i fins i tot algun cas. Per exemple el 2005, amb la condemna al militar argentí Adolfo Scilingo, jutjat per crims de lesa humanitat, en què Delgado va actuar com a fiscal i Garzón com a magistrat. En aquell moment tots dos feia dècades que estaven casats amb les seves respectives parelles. En el cas de la madrilenya, amb Jordi Valls, exdirectiu d'El Corte Inglés, i amb qui actualment té dos fills; en el cas del jutge, amb la bioquímica Rosario Molina Serrano, amb qui té tres fills en comú.

Però el 2012 els llavors companys de feina van haver de separar-se després que Garzón fos condemnat pel Tribunal Suprem a 11 anys d'inhabilitació per prevaricació durant la instrucció del cas Gürtel. Així doncs, si el magistrat volgués tornar a exercir, ho podria fer a partir d'aquest 2023, any en què el Tribunal Suprem ha condemnat Delgado per "desviació de poder", cosa que impedeix el seu ascens com a fiscal de sala. Aquest revés legal a la madrilenya arriba després que el 2018 fos escollida per Sánchez per formar part del consell de ministres a la cartera de Justícia, càrrec que va ostentar fins al 2020.

Per si faltava alguna semblança entre els dos advocats, castigats tots dos pel Tribunal Suprem i havent format part de governs socialistes, el 2020 tant Garzón com Delgado van decidir separar-se de les seves respectives parelles. La relació romàntica es va confirmar després que es publiquessin unes fotos dels dos junts a l'aeroport de Fiumicino, a Roma, després de passar uns dies a la capital italiana. Va ser llavors quan es va saber que havien començat a viure junts el juny del 2020, mesos després de les respectives separacions.

Amistats perilloses

Un dels motius que aquesta relació hagi estat en el focus polític i mediàtic és la incompatibilitat de la seva relació amb els càrrecs que ocupen. El motiu és la connexió amb uns dels grans casos de corrupció espanyols, el cas Villarejo o la macrocausa Tándem, en què el comissari jubilat José Manuel Villarejo és una peça clau de l'entramat d'imputats.

L’excomissari José Manuel Villarejo en una imatge d’arxiu.

La vinculació de Garzón i Delgado amb Villarejo es remunta a abans del 2009, quan van coincidir en unes suposades "jornades jurídiques" on l'exjutge va presentar el comissari jubilat a la fiscal. Des de llavors han estat diverses les trobades entre tots tres i s'ha creat una amistat força sòlida. Tant és així que el bufet d'advocats ILOCAD, gestionat per Baltasar Garzón, s'ocupa de la defensa de diferents imputats de la causa del cas Villarejo, com Enrique García Castaño i l'expolicia Eugenio Pino.

Costa negar que la parella de Garzón tingui un interès perquè aquesta causa i el cas Tàndem siguin jutjats de la manera més laxa possible. En aquest sentit, Delgado es va encarregar que el fiscal Ignacio Stampa, un dels fiscals anticorrupció que havien iniciat la investigació de Villarejo, perdés la plaça a la Fiscalia Anticorrupció, fet que el va apartar automàticament de la causa.

A hores d'ara no sabem si Villarejo, vell conegut de la parella, també assistirà el casament d'aquest diumenge. Qui sí que assistirà a la cerimònia íntima són els fills dels matrimonis anteriors de tots dos.

stats