Política 07/06/2022

Les Balears reben el suport de la UE per "avançar en una agenda insular europea"

El Parlament Europeu ha aprovat aquest dimarts l'informe que reclama una estratègia comunitària de suport a les illes

ARA Balears
2 min
La consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, amb altres representants de regions insulars

PalmaEl ple del Parlament Europeu ha aprovat aquest dimarts, per una àmplia majoria, el desenvolupament d'una estratègia per a les illes que es troben en territori comunitari. El document, que s'ha tirat endavant amb 577 vots a favor, 38 en contra i 10 abstencions, demana el desplegament de l'article 174 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (UE), que estableix que les illes requereixen una atenció especial, així com el llançament d'un "Pacte de les illes i una agenda insular europea".

"Gràcies a l'aprovació de l'informe per aquesta majoria tan clara, podem reforçar les demandes de les illes europees amb una veritable política que tingui en compte les particularitats de cada illa i de cada conca marina", ha manifestat la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, des d’Estrasburg, on ha assistit aquest dilluns i dimarts a les sessions del ple del Parlament Europeu de debat i votació d’aquesta iniciativa de suport a les illes.

Sánchez ha destacat que el fet d'avui és el resultat de "set anys de treball des del Govern, sobre la base d'una estratègia coherent i consensuada, redoblant els esforços per assegurar un desplegament progressiu i compartit a tots els nivells de l'Administració i les institucions europees”. L'informe aprovat reclama a la Comissió Europea que doni una resposta més eficaç als desafiaments als quals s'enfronten les illes de la UE, des del punt de vista econòmic, mediambiental o demogràfic, i que es posi en pràctica una estratègia europea per a les illes.

Així mateix, el document sol·licita que les polítiques de la UE tinguin en compte les particularitats de les illes, accions específiques en matèria de transport i turisme sostenibles, energies renovables i gestió mediambiental i de residus, entre d’altres, o l’augment de les ajudes a les empreses de les illes amb la supressió de l’actual límit de la normativa de minimis.

El Govern considera que l'aprovació d’aquest informe és una "gran oportunitat" per al govern estatal –en el marc de la propera presidència espanyola del Consell de la Unió Europea de 2023– per impulsar un "Pacte per a les Illes Europees basat en el Pacte Urbà i el Pacte Rural".

stats