Política 26/05/2023

Les Balears, la primera comunitat autònoma que regula el 'cohousing'

Aquesta és una nova modalitat de servei residencial per a persones en situació de dependència i cerca "afrontar de manera conjunta els reptes de l'envelliment"

1 min
‘Cohousing’: una  nova manera de compartir habitatge

PalmaPer primera vegada a Espanya, una comunitat autònoma regula l'anomenat habitatge col·laboratiu o cohousing, una nova modalitat de servei residencial per a persones en situació de dependència. El Consell de Govern extraordinari d'aquest divendres ha aprovat el decret de la Cartera Bàsica de serveis socials que exposa com ha de ser aquesta nova modalitat.

És una manera de compartir habitatge que ja s'ha experimentat en diferents països d'Europa, on un grup de persones, de manera voluntària, decideix agrupar-se per conviure, "ajudar-se mútuament i afrontar de manera conjunta els reptes de l'envelliment", segons ha exposat el portaveu del Govern, Iago Negueruela. S'integren espais d'ús privat i zones comunitàries, amb una gestió per part d'una entitat sense ànim de lucre. Aquesta és una demanda de col·lectius i associacions de gent gran, que reclamaven la nova modalitat.

Les persones en situació de dependència que habitin en aquest servei podran accedir a una prestació econòmica. A més, l'Executiu ha fixat unes ràtios de professionals per garantir l'atenció als usuaris cada dia de l'any, facilitant que algunes de les tasques puguin ser assumides per les persones que hi habitin i no siguin dependents. Així, s'estableixen tres 'càrrecs': el responsable del servei, el personal cuidador i el personal de serveis generals i hoteleria. En el primer cas, el podrà assumir un dels residents amb titulació universitària, que serà el responsable de cures de les persones amb dependència. El lloc de serveis generals i d'hoteleria podran ser assumits per les persones que hi habitin.

stats