Operació Catalunya

Ayuso, sobre l'operació Catalunya: "No estic a favor d'inventar-se res, però tots els estats del món es protegeixen"

El fiscal general de l'Estat qualifica de "greus" les sospites sobre l'entramat, que va tenir com a víctima l'exfiscal en cap de Catalunya

ARA
2 min
La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press

BarcelonaEl degoteig informatiu amb documents i noves revelacions sobre l'operació Catalunya ha posat nerviós aquests dies el PP, que ha optat pel silenci i per desmarcar-se de l'època de Mariano Rajoy i Jorge Fernández Díaz. Aquest dijous, però, la presidenta madrilenya ha passat a l'atac en una entrevista a Catalunya Ràdio. "No estic a favor d'inventar-se res ni de faltar a la veritat, però tot el que siguin eines per part de l'Estat per protegir-se em sembla bé". A més, ha afegit que "això qualsevol estat del món ho fa, qualsevol estat normal i coherent es protegeix, protegeix les seves institucions, les seves fronteres, els seus interessos i la seva sobirania".

Tot i que Ayuso no ha fet una defensa explícita de la guerra bruta contra l'independentisme ni dels seus mètodes, sí que ha assegurat que tots els estats disposen de diverses eines i que les poden desplegar si cal defensar sobirania. Respecte a les invencions del cos policial, ha volgut traslladar el pes a la justícia, i s'ha centrat a defensar el relat de defensa de la llei de l'executiu de Rajoy: "Anem extraient petits capítols [de l'operació Catalunya] per anar de mica en mica capgirant-lo [el relat]". En aquest sentit, ha afirmat que no pensa "comprar el relat" que aplicar l'article 155 i la lluita dels poders de l'Estat contra el moviment independentista hagi estat un error: "No pot ser que els independentistes siguin herois", ha dit.

Sobre l'operació Catalunya també n'ha parlat aquest dijous el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, que en una entrevista a TVE ha qualificat de "greus" les sospites que envolten el cas que va tenir com a víctima l'exfiscal en cap de Catalunya Martín Rodríguez Sol. El fet que fos investigat qui té la missió d'investigar suposa "la inversió absoluta dels papers de l'estat de dret", ha criticat, i ha aplaudit la decisió de l'actual fiscal en cap, Francisco Bañeres, d'iniciar una investigació.

García Ortiz ha advertit que encara "està per determinar si existeix o ha existit" el que es coneix l'operació Catalunya, o bé el cas pel qual el ministeri públic ha obert diligències és un cas aïllat. "Veurem cap on va la investigació periodística, quines dades són rescatables i poden tenir transcendència processal i anirem, prenent decisions en cadascun dels procediments o en cadascuna de les causes a les quals pugui afectar. I si és necessari obrir noves investigacions, sens dubte que es farà", ha expressat.

Deriva "totalitària" de Sánchez

D'altra banda, la presidenta madrilenya ha carregat contra la deriva "totalitària" de l'executiu de Pedro Sánchez: "El govern ha decidit que és el legislatiu, l'executiu i el judicial, els tres poders en un, cosa que és gravíssim". Ha insistit que "en les dictadures no s'hi entra de cop", però a mesura que es naturalitzen les "actituds dictatorials", van intervenint en tots els camps de la vida, "s'assenyalen mitjans, presentadors de televisió, cantants", s'intervé la televisió pública –que ha assenyalat directament– i llavors ja s'ha arribat a la "dictadura". Precisament, ha carregat amb duresa contra la llei d'amnistia, però ha assegurat que si el Tribunal Constitucional l'avala, es veuran obligats a acceptar-ho: "No tindrem altre remei". Tot i això, ha posat en dubte el funcionament de la cambra baixa per tirar endavant la llei: "Al Congrés fa molt que es van saltar tots els reglaments, jugant amb els informes dels lletrats".

stats