Ofensiva del PP contra l'amnistia

"Estem avergonyits de Sánchez": Feijóo dibuixa un panorama apocalíptic d'Espanya a Brussel·les

El líder del PP diu als seus col·legues conservadors europeus que "s'inaugura el pitjor moment de la democràcia espanyola"

3 min
Alberto Núñez Feijóo a la cimera de líders del PPE amb l'alemany Manfred Weber

MadridAlberto Núñez Feijóo continua alertant d'un panorama apocalíptic a Espanya per la nova legislatura comandada de nou per Pedro Sánchez. Després d'haver afirmat dimarts des de la tribuna del Congrés que el debat de l'amnistia era "la sessió més trista i decadent des del 23-F", aquest dijous ha continuat la seva campanya a Brussel·les en contra del govern de coalició. No només pels acords amb Junts i Esquerra sinó també per l'aliança amb EH Bildu a Pamplona per desbancar UPN de l'alcaldia i pel discurs d'ahir de Pedro Sánchez a Estrasburg. "Estem avergonyits", ha afirmat. Per a Feijóo, tot plegat "inaugura el pitjor moment de la democràcia espanyola": ho és per "l'amnistia, les comissions per investigar els jutges i aquest acord miserable amb un partit hereu d'una banda terrorista". Això és el que ha traslladat el líder del PP als seus col·legues conservadors en una reunió a Brussel·les, mentre que a la tarda també es trobarà amb la comissària encarregada de l'estat de dret a la Unió, Věra Jourová, per parlar de l'amnistia.

El president dels populars ha participat en una cimera de líders del Partit Popular Europeu (PPE) i ha dedicat bona part de la compareixença posterior a la trobada a criticar el discurs del president espanyol al Parlament Europeu. Sánchez va defensar l'amnistia i es va enfrontar al president del PPE, l'alemany Manfred Weber, carregant contra els acords amb l'extrema dreta i, concretament, de Feijóo amb Vox. Sánchez li va preguntar: "Vostè seria capaç de posar noms de carrers als dirigents del Tercer Reich?"

Feijóo ha demanat "disculpes" als seus companys del PP europeu "en nom d'Espanya" per l'actuació de Sánchez. En una roda de premsa després de la trobada, el president dels populars ha explicat que els seus col·legues europeus es van quedar "molt sorpresos" i "francament preocupats". "Va deixar en ridícul tots els espanyols. Va mesurar malament el seu discurs. Mai s'havia vist un primer ministre tan maleducat i amb una actuació tan impròpia. Va ser un míting del seu partit i una falta de respecte als diputats", ha opinat.

El líder del PP ha afirmat que ha "obtingut el suport" del PPE, que està "compromès a continuar treballant per l'estat de dret a Espanya". "Mai havia vist els diferents líders del PPE tan interessats per la situació espanyola", ha assegurat. A banda de la cimera del partit, Feijóo també ha explicat que ha mantingut una "llarga conversa" amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, amb qui ha parlat, entre altres afers, "de l'estat de dret a Espanya".

Les paraules de Sánchez sobre el Tercer Reich també han indignat el líder de Vox, Santiago Abscal, si bé fa un mes ell mateix comparava el líder socialista amb Adolf Hitler en el debat d'investidura. En una entrevista a Telecinco, Abascal ha considerat un "insult inacceptable" la comparació de Vox amb el nazisme, "un dels pitjors règims de la història de la humanitat".

"El pacte més miserable de tots"

Els pitjors qualificatius de Feijóo aquest cop no han tingut com a protagonista la llei d'amnistia sinó l'acord que donarà l'alcaldia de Pamplona a EH Bildu, contra el qual ha anunciat que es manifestarà diumenge en la concentració convocada per UPN a la capital navarresa. Un altre "pas inèdit" que, a parer del líder del PP, és "el pacte més miserable de tots els que ha subscrit Sánchez en la seva carrera política" i "una línia vermella sense justificació". Ahir Feijóo va afirmar que l'acord amb els abertzales allunyava encara més la possibilitat d'entesa entre el PP i el PSOE, però tampoc ha tancat la porta a la reunió amb Sánchez, encara sense data.

El líder de l'oposició afirma que està a l'espera que el govern espanyol li enviï per escrit l'ordre del dia de la trobada. Fins que això no passi, sosté, no es comprometrà a reunir-se amb el cap de l'executiu. El PP vol introduir en els punts a abordar algunes de les seves prioritats, entre les quals hi hauria l'amnistia i la negociació amb l'independentisme. Feijóo ha demanat "rigor" i ha criticat que, en canvi, quan el PSOE parla amb Junts "les coses són molt serioses".

Des de la Moncloa, responen que Sánchez ja ha deixat clar quins són els tres punts que vol abordar —el finançament autonòmic, la reforma de l'article 49 de la Constitució i la renovació del CGPJ— i acusen Feijóo de posar "excuses" per no confirmar cap data. "Pot plantejar a la reunió les qüestions que estimi oportunes", defensen.

stats