Monarquia
Política 29/07/2022

Armengol no s'acomiada del rei perquè "confii ser aquí l'any que ve"

La presidenta del Govern celebra que el rei "hagi estat a prop" de les Balears durant la pandèmia

2 min
El rei Felip VI i la presidenta del Govern, Francina Armengol, aquest divendres al Palau de l'Almudaina

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assistit a la darrera audiència de la legislatura amb el rei Felip VI. Armengol ha assegurat, en aquest sentit, que no ha cregut necessari "acomiadar-me'n" perquè "confii ser aquí l'any que ve", un fet que es coneixerà el maig del 2023.

La cap de l'Executiu illenc ha explicat en declaracions als mitjans els temes que ha tractat amb el monarca, que han anat des de la guerra a Ucraïna fins a la temporada turística o la reactivació econòmica, de la qual les Balears és un dels motors econòmics d'Espanya. En aquest sentit, Felip VI ha traslladat la seva preocupació per la realitat illenca, que "coneix perfectament", en paraules d'Armengol.

La presidenta de les Illes ha mostrat agraïment al rei per "la seva proximitat" a les Balears al llarg de la pandèmia, demostrada a través de "les visites i preocupacions". A més, a banda de celebrar la reactivació, han tractat "la guerra injusta" que està succeint a Ucraïna i el context actual d'inflació, amb els valors més alts des del 1984.

El motor econòmic de les Balears, el turisme, ha estat un altre dels temes centrals de l'audiència. Armengol li ha explicat els aspectes clau de la llei turística, posant el focus "per primer cop en la sostenibilitat social i ambiental", i detallant mesures concretes com la substitució dels llits elevables i de les calderes de fuel. Tot això, ha dit Armengol, "com una oportunitat de millorar el nostre model econòmic".

Finalment, també han tractat les recents dades d'ocupació, en què les Illes lideren la caiguda de l'atur, amb vuit de cada deu contractes que són de caràcter fix. Així, Felip VI ha donat "l'enhorabona" a la presidenta del Govern per "aquest plantejament conjunt de diàleg i pacte entre agents socials, sindicats i el Govern".

Les altres audiències

Aquest divendres Felip VI també ha rebut el president del Parlament, Vicenç Thomàs; el batle de Palma, José Hila, i la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera. Thomàs ha subratllat que el rei és una “persona ben informada i demana opinió” sobre diferents temes de l'actualitat per “modular la seva”. En declaracions als mitjans després de la seva audiència, recollides per Europa Press, el president del Parlament ha concretat, a més, els assumptes que ha parlat amb el rei, que s'ha interessat per les Balears.

Felip VI i Vicenç Thomàs aquest divendres a l'Almudaina

Per la seva banda, Hila ha traslladat a Felip VI "la prioritat" que com a batle té per a ell el tema de l'habitatge a la ciutat, perquè "a tots els nivells" s'han de fer apostes "amb lleis i pressupostos" per afrontar "la dificultat dels residents per accedir a l'habitatge”. "És un dels reptes més importants al costat del de la sostenibilitat", ha asseverat.

Finalment, Cladera ha destacat que tots dos han coincidit "en la importància d'uns serveis públics potents" per fer front a la inflació i la "incertesa" derivada de la guerra d'Ucraïna. La presidenta del Consell de Mallorca ha indicat que han parlat de la situació econòmica tant d'Espanya com de Mallorca. En aquest sentit, la presidenta insular ha afirmat que han comentat com està anant la temporada turística i la recuperació econòmica a l'illa, “que és extraordinària”.

stats