Política 31/07/2020

Armengol demana al govern espanyol allargar els ERTO del sector turístic fins a finals d'any

També ha reclamat que Madrid reprengui els controls sanitaris als ports i aeroports de les Balears per als turistes d'àmbit estatal

Ara Balears
2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, en la roda de premsa posterior a la reunió amb els presidents autonòmics

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha proposat al govern espanyol allargar els ERTO del sector turístic fins a finals d'any, ja que ha assegurat que les empreses puguin sobreviure per recuperar l'economia de manera més ràpida el 2021, quan es recuperi el turisme mundial. Així ho ha traslladat aquest divendres al president espanyol, Pedro Sánchez, durant la conferència de presidents autonòmics que s'ha duit a terme a la Rioja.

Armengol també ha reclamat que els ERTO siguin molt més flexibles i que "el govern d'Espanya garanteixi la prestació dels treballadors" fins a l'inici de la temporada que ve. En aquest sentit, ha apuntat que "som conscients que depenem molt del turisme i que és la indústria que més ha patit la pandèmia", i ha afegit que "la situació econòmica de les Balears és la pitjor d'Espanya, amb un terç dels treballadors en ERTO".

Amb relació al turisme, la presidenta ha reafirmat l'experiència pròpia de les Illes amb el Pla pilot amb Alemanya per fer front comú amb el Ministeri de Sanitat a fi d'aconseguir que el Regne Unit es faci enrere en la decisió d'imposar una quarantena als viatgers que provinguin de les Balears. "No té una justificació epidemiològica", ha sentenciat.

Per altra banda, Armengol ha reclamat al govern espanyol que es reprenguin els controls sanitaris als ports i aeroports de les Balears per als turistes d'àmbit estatal. Armengol ha recordat que la situació sanitària està controlada a les Illes, després d'un mes de temporada turística i reobertura gradual de l'activitat. "Vàrem prendre la decisió valenta de ser els primers a tancar ports i aeroports", ha subratllat, i ha assegurat que la mesura ha permès "controlar molt bé les dades epidemiològiques".

La presidenta del Govern ha destacat també la feina dels equips rastrejadors que, en paraules d'Armengol, han permès que les Balears siguin una de les comunitats amb una detecció més prematura de casos, amb una mitjana de 8,8 contagis per cas rastrejat. "La situació a les Illes permet garantir la salut i reactivar l'economia com més aviat millor", ha recalcat.

Pel que fa als fons que provindran de la UE, Armengol ha assenyalat que el Govern ja està treballant, a través del Pacte de reactivació econòmica, amb els principals agents socials i econòmics, com també les diverses institucions i partits polítics de la comunitat, en els eixos de reconstrucció plantejats per poder invertir aquests fons.

Així mateix, Armengol ha agraït la voluntat de l'executiu espanyol per fer, de manera mensual, més conferències de presidents. "Ens permet treballar des de la cogovernança i la presa de decisions conjuntes", ha dit.

stats