Política 22/03/2022

Armengol reivindica el "Sàhara lliure"

La presidenta del Govern ha lamentat la decisió de l'executiu estatal d'avalar el pla del Marroc per a aquesta regió

2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol

Palma"L'esforç ha de ser per aconseguir el Sàhara lliure, el més just per a aquest poble", ha afirmat aquest dimarts la presidenta del Govern, Francina Armengol, en la sessió de control del Parlament. Així, la líder socialista ha fet clara la seva oposició a la decisió del líder del govern estatal, Pedro Sánchez, d'avalar el pla del Marroc per al Sàhara Occidental, amb una autonomia sota la tutela del regne de Mohamed VI. De fet, Armengol és l'única presidenta autonòmica socialista que ha mostrat públicament la disconformitat amb la marxa enrere que ha fet el govern de l'Estat quant a la renúncia a un referèndum d'autodeterminació a la regió.

"És molt lamentable que visquem en directe com els països occidentals s'omplen la boca amb els drets humans en el cas d'Ucraïna, però en el Sàhara es faci el contrari", ha criticat el diputat de MÉS per Menorca, Josep Castells, en la seva pregunta a la cap de l'Executiu. "El govern balear ajudarà el poble sahrauí. És un poble que fa 40 anys que sofreix en un camp de refugiats", ha contestat Armengol. "Defensarem els drets humans; no pot ser d'una altra manera", ha continuat.

El Govern ha anat manifestant aquesta setmana la contrarietat amb l'aval de la fórmula marroquina. Aquest dilluns el portaveu de l'Executiu, Iago Negueruela, i la portaveu parlamentària socialista, Pilar Costa, van marcar un perfil propi diferent del de Sánchez, unes paraules a les quals se sumaren els socis de govern, MÉS per Mallorca i Unides Podem.

Cal recordar que aquest dimarts es farà la reunió de l'intergrup parlamentari dedicat a la defensa del Sàhara, que reuneix tots els partits amb representació menys Vox, i de la qual Castells ha destacat "la unitat d'acció, no la volem rompre". "Des de fa molts anys aquestes illes han estat un espai de convivència i de decisions conjuntes. En l'intergrup parlamentari farem feina pel poble sahrauí", ha subratllat Armengol. Així mateix, la presidenta del Govern ha remarcat que demà "s'haurà d'estar atent" a la compareixença que farà el ministre d'Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, en què explicarà els motius que han empès a la decisió sobre el Sàhara.

stats