Política 23/02/2021

Armengol s'enfronta en el Parlament a les crítiques pel seu viatge a Madrid

El PP i Cs retreuen a la presidenta que hagi tornat a les Balears sense cap mesura concreta

3 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol

PalmaTant el PP com Ciutadans han carregat aquest dimarts contra el viatge de Francina Armengol a Madrid per reunir-se amb les ministres d'Afers Exteriors, Afers Econòmics i Turisme, i han retret a la presidenta del Govern que tornàs a les Balears sense cap mesura concreta per ajudar els sectors afectats per la pandèmia. "Ha posat en marxa la maquinària de propaganda amb el seu viatge a Madrid, però que un ministre rebi la presidenta d'una comunitat autònoma entra dins la mínima cortesia institucional. Ha tornat amb les mans buides i només anuncia reunions", ha criticat el portaveu del PP, Biel Company, qui ha recordat a Armengol que "es va postular contra Sánchez en unes primàries" i que el president del govern espanyol "no ho oblidarà mai". "El seu menyspreu el pagarem tots els ciutadans de les Illes Balears", ha afegit. El popular ha reclamat "un vertader pla de rescat", amb "ajudes directes per a empreses i autònoms". "Si no ho fa, serà responsable que passem del paradís turístic al paradís de l''es ven' i 'es traspassa'", ha assenyalat.

La portaveu de Ciutadans, Patrícia Guasp, ha destacat que "la situació és d'extrema gravetat" a les Illes. "Ja han tancat 4.000 empreses, segons la Fundació Impulsa. El nostre teixit productiu està desapareixent i el PIB ha caigut un 27%", ha explicat. "De què han servit les seves reunions a Madrid? Han estat institucionals? Com, quan i a qui es donaran ajudes?", ha demanat. Guasp ha reclamat a la presidenta que exigeixi a la ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, "un pla de rescat amb ajudes directes i reducció de càrregues fiscals". A més, Guasp també ha criticat el compromís de Calviño de visitar les Balears. "Arriba molt tard. El sector no necessita visites, sinó solucions i ajudes", ha continuat.

Per la seva banda, Armengol ha reconegut que, malgrat les ajudes que s'han posat en marxa, el que s'ha fet "no és suficient". "Feim tot el possible i encara no és suficient. Però hem fet molt més que vostè", ha retret a Biel Company, a qui també ha acusat de ser "incapaç de fer cap proposta". "Faci un mínim esforç, un poquet de feina seria necessària", ha continuat. La cap de l'Executiu ha lamentat que també hauria rebut crítiques "si no hagués anat a Madrid" i ha destacat mesures com els 40 milions d'euros de Renda Social Garantida, els 10 milions d'ajudes directes a l'hostaleria o els 180 milions d'avals d'Isba per a empreses i autònoms.

"És important anar a Madrid a pactar l'estratègia de com reobrir", ha afegit respecte del seu viatge. La cap de l'Executiu ha explicat que s'han tractat qüestions importants sobre mobilitat amb el govern espanyol. "La mobilitat es reactivarà a través d'uns indicadors, entre els quals hi ha la incidència acumulada. És fonamental que a set dies estigui per sota de 50, i les Balears hi estam i ens hi hem de mantenir", ha comentat, a més de recordar l'oferta del Govern perquè les Illes siguin el primer territori on es provi el passaport de vacunació.

Armengol també ha subratllat que anirà a Madrid a reclamar mesures per a les Balears "les vegades que sigui necessari". "És molt bo de fer venir aquí a fer discursos. Nosaltres ens dedicam a fer feina", ha respost a Patrícia Guasp. "I no em digui que no s'ha aconseguit res", ha dit en referència als ERTO i les prestacions per als fixos discontinus. "Hi ha bonificacions per a les empreses des de fa deu mesos", ha afegit.

Cal recordar que aquest viatge també ha generat les crítiques de MÉS per Mallorca, malgrat que els ecosobiranistes són socis del Pacte. "No hi ha hagut cap mesura expressa articulada en un paper. Tot són compromisos", va indicar dilluns el diputat Josep Ferrà, qui també va valorar positivament el canvi de to per un de més reivindicatiu de la presidenta.

El Pi reclama la reducció del cànon de l'aigua i la suspensió de l'ecotaxa

D'altra banda, el diputat d'El Pi, Josep Melià, ha reivindicat la campanya SOS Turisme i ha reclamat al Govern una rebaixa del cànon de l'aigua per a les empreses i la suspensió de l'ecotaxa. "No pot ser que un establiment de 400 places hagi de pagar 15.000 euros fixos quan està tancat", ha dit. Segons el representant regionalista, aquestes mesures servirien per "suavitzar l'impacte" de la crisi i que les empreses "arribin vives a la temporada del 2022". "No es tracta només de traslladar reivindicacions a Madrid, sinó que també s'han de banyar", ha afegit.

Per la seva part, Armengol ha indicat que el Govern comparteix "algunes propostes" de SOS Turisme. "Som conscients que hem de prendre mesures per acompanyar els sectors afectats, i estam reivindicant ajudes directes", ha respost la presidenta.

stats