Política 13/10/2021

Armengol reconeix que la normativa per canviar d'ús les places hoteleres obsoletes "no ha funcionat"

La presidenta del Govern destaca que la creació d'empreses "s'acosta" als nivells del 2019

2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, aquest dimarts en el ple del Parlament.

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha reconegut aquest dimecres en el ple del Parlament que la normativa per canviar d'ús les places hoteleres obsoletes "no ha funcionat" i ha assenyalat que "s'hauran de replantejar algunes coses" al respecte. Armengol ha respost d'aquesta manera a les crítiques del portaveu d'El Pi, Josep Melià, qui ha reclamat al Govern que actuï davant d'aquest fracàs, el qual podria tenir "un remei eficaç i ràpid" si aquestes places sortissin al mercat.

Cal recordar que el Decret 8/2020 de reactivació econòmica incloïa la possibilitat de transformar els hotels obsolets de les zones madures –Platja de Palma i Calvià– en habitatges de protecció oficial, centres d'investigació i innovació o instal·lacions sociosanitàries. Però cap establiment s'ha transformat per aquesta via.

"És innegable que la temporada del 2021 ha estat millor del que indicaven les expectatives", ha comentat Melià, qui també ha posat com a emperons "l'acceleració de la destrucció d'empreses, l'increment dels costos de l'energia i els combustibles, el fet que hi hagi places obsoletes i de baixa qualitat i el fet que no s'allargui la temporada a causa de la connectivitat aèria".

A més de reconèixer que la transformació d'hotels obsolets no ha funcionat, Armengol ha indicat que s'haurà d'obrir un debat sobre la Llei general turística perquè les Balears puguin fer front als "reptes de futur". Ara bé, la presidenta s'ha mostrat en desacord amb un panorama de destrucció d'empreses i, al contrari, ha destacat que la creació està a nivells del 2019.

"Hem pogut tenir una temporada millor del que alguns auguraven i la despesa dels turistes ha augmentat un 7,2%", ha comentat la presidenta, i ha refermat l'argument que el turisme no hauria de dependre de la quantitat, sinó "de la qualitat". D'altra banda, ha reiterat que les Illes han estat "líders" en la recuperació del turisme estatal. Armengol també ha recordat que una part dels fons europeus es destinarà a la millora del model turístic.

stats