Política 02/08/2021

Armengol insisteix davant Felip VI que l'onada actual no afecta la temporada turística

La presidenta del Govern considera "un error" que Catalunya no acudís a la conferència de presidents autonòmics

3 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, després de la reunió amb Felip de Borbó

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, no ha sortit del guió que l'Executiu ha anat repetint les darreres setmanes durant les audiències que Felip VI ha mantingut amb les autoritats autonòmiques i locals aquest dilluns al Palau de l'Almudaina de Palma. Una vegada més, Armengol ha assegurat que les xifres elevades de contagis i d'incidència acumulada a les Illes no afecten la temporada turística gràcies al "ritme de vacunació", i ha destacat una altra vegada que les Balears són una de les primeres comunitats autònomes pel que fa al nombre de vacunats a partir dels 12 anys. A més, Armengol ha assegurat que la recuperació econòmica de l'Arxipèlag es reflectirà a les dades de l'atur que es faran públiques aquest dimarts i que la taxa de desocupats a les Illes serà inferior al 10%.

Felip de Borbó ha arribat a l'Almudaina entre les ovacions d'una cinquantena de persones que han anat devers les 8.30 h a les portes de l'Almudaina per manifestar el seu suport al rei. Aquestes mateixes persones han escridassat el president del Parlament, Vicenç Thomàs, quan s'ha acostat al palau per trobar-se amb el monarca.

Partidaris de Felip VI a les portes de l'Almudaina

Thomàs ha fet servir arguments gairebé idèntics als de la presidenta i ha remarcat que la situació actual de les Balears és "molt millor" que fa un any. "La vacunació ha fet que la situació sigui molt diferent", ha apuntat el president del Parlament, a més de valorar la millora de la situació econòmica gràcies a "l'activitat turística". A més, Thomàs no ha estalviat elogis al rei, el qual ha definit com una "persona molt informada" i "amb criteri".

L'absència de Catalunya a la conferència de presidents autonòmics

D'altra banda, Armengol ha fet referència a l'absència del present de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, a la conferència de presidents autonòmics que es va fer a Salamanca divendres passat, la qual ha qualificat d'"error". La cap de l'Executiu també ha fet referència a les crítiques del PP a la reunió bilateral de Sánchez amb Aragonès i ha indicat que són trobades "lògiques, normals i necessàries" i que serveixen per "compartir estratègies". Malgrat això, Armengol ha destacat que "l'àmbit multilateral és molt important" i ha lamentat que el govern espanyol és l'única institució que va representar els catalans en aquesta reunió. "Si no hi vas, perds l'oportunitat de parlar de coses importants, com el certificat digital, els fons europeus i el repte demogràfic. Ens hauria anat bé que Catalunya hi hagués estat perquè compartim el mateix problema d'hiperpoblació", ha continuat.

Felip de Borbó en arribar al palau de l'Almudaina

A més, la cap de l'Executiu també ha carregat contra la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, per criticar el repartiment dels fons europeus per part de l'executiu espanyol. "Contrastant amb els nombres, no s'aguanta, i la presidenta de Madrid no va presentar cap dada per avalar aquesta errada", ha dit Armengol, a més de criticar que "s'utilitzi la conferència de presidents per anar en contra del govern espanyol". "Que s'erigeixi com a portaveu del PP diu molt poc a favor de Pablo Casado", ha afegit.

El batle de Palma qualifica de "luxe" la presència de Felip VI

El batle de Palma, José Hila, ha assenyalat que un dels temes que ha tractat amb Felip de Borbó ha estat el dels fons europeus i la transformació que implicaran per a Ciutat. Hila ha remarcat la importància de la presència del rei a Palma a efectes d'"imatge" i ho ha considerat "un luxe" i "un honor". A més, el batle també ha parlat amb Felip VI dels problemes d'habitatge a Ciutat i de la importància de tenir un percentatge elevat d'habitatge públic "per atendre les persones que no tenen alternativa".

La darrera a reunir-se amb Felip VI ha estat la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, qui ha assenyalat que el rei ha mostrat "molt d'interès" en els projectes que es tiraran endavant amb els fons europeus.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, després de la reunió amb Felip VI
stats