Política 10/11/2019

Francina Armengol reclama un govern d'esquerres a Pedro Sánchez

La presidenta reconeix el retrocés del PSOE, però recorda que els socialistes de les Illes han guanyat cinc eleccions en un any

Carles Tudurí
2 min
Armengol, durant la seva compareixença a la nit electoral

PalmaLa presidenta del Govern i secretària general del PSIB a les Illes, Francina Armengol, ha reclamat aquest diumenge un govern estatal d'esquerres a Pedro Sánchez. "Ara més que mai s'ha d'aconseguir un govern d'esquerres presidit per Sánchez", ha assegurat. Durant la roda de premsa han demanat si seria partidària de pactar amb partits independentistes per tal d'aconseguir la formació d'un govern a l'estat espanyol i ella ha contestat que "tenim la situació que tenim entorn dels resultats electorals. Necessites suports de diferents formacions polítiques per tenir un govern estable i fort".

Armengol ha reconegut el retrocés del seu partit a les Illes, tot i que ha recordat que és la cinquena elecció que la formació guanya a la Comunitat durant el 2019. La caiguda de prop de 23.000 vots registrada aquest diumenge l'ha atribuïda a la fragmentació de l'esquerra i al cansament dels ciutadans, que s'ha traduït en una major abstenció.

Sobre la pujada de Vox, Armengol ha subratllat que és "la mala notícia de la nit" i que el millor antídot contra l'extrema dreta són "les polítiques progressistes" que han de provenir d'un executiu d'esquerrers i estable, "que doni sortida a la necessitat dels ciutadans". Per això ha demanat al seu partit estatal que posi en marxa el full de ruta seguit a les Illes per aconseguir un govern progressista per tal d'obtenir millores en l'àmbit de la igualtat, la lluita contra la precarietat laboral, la violència de gènere i el canvi climàtic, els conflictes territorials i el sistema de finançament.

En cap cas s'ha mostrat partidària d'un govern de Sánchez amb el suport directe o l'abstenció del PP, perquè considera "que anar amb aquells que governen amb l'extrema dreta" no es pot considerar la millor estratègia per lluitar contra l'ascens de Vox.

Armengol ha comparegut al voltant de les 23 h, una vegada confirmats els resultats de la nit electoral, acompanyada dels candidats Pere Joan Pons, Susanna Moll i Cosme Bonet i altres membres del partit, com Iago Negueruela, el batle de Palma, José Hila, i la diputada Sílvia Cano. Per la seva banda, Pere Joan Pons també ha reclamat "una sortida cap a la dreta" i s'ha mostrat molt preocupat per la pujada de Vox. De tota manera, ha recordat que a les Illes els partits d'esquerres han sumat prop de 10.000 vots més que els de dretes.

El PSIB ha perdut un dels tres diputats que va aconseguir l'abril passat, tot i baixar només un punt percentual i quedar en un 25,4%. La pujada del PP de prop de sis punts hauria impedit que els socialistes sumassin aquest escó, recuperat per als populars de Biel Company. Pel que fa als vots absoluts, el PSIB perd prop de 23.000 suports amb relació als 136.000 rebuts a les darreres eleccions generals. El PP en guanya prop de 15.000, tot i la major abstenció registrada.

Als comicis del 28 d'abril el

stats