Política 06/04/2022

Armengol demana a la Comissió Europea més accés als fons per a les Balears per la seva insularitat

"Els territoris insulars han d'estar més reconeguts", ha destacat la presidenta del Govern

ARA Balears
2 min
La comissària de Transport de la Comissió Europea, Adina Valean, i la presidenta del Govern, Francina Armengol

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha demanat aquest dimecres a la Comissió Europea un major accés als fons per a les Balears per la seva condició d'insularitat, que afecta la competitivitat de les empreses i als residents, en una reunió amb la comissària europea de Transport, Adina Valean. La cap de l'Executiu illenc ha dit que l'objectiu de la visita és explicar a la Unió Europea (UE) que els territoris insulars "han d'estar molt més reconeguts", i entendre que viure en una illa és un "hàndicap independentment de la distància amb el territori peninsular", segons ha explicat als mitjans a la sortida de la trobada amb la comissària.

Les Balears han passat de ser les darreres a poder executar els Fons Europeus de Desenvolupament Regional (Feder) el 2015 a ser la primera comunitat autònoma el 2021 que a executar els fons REACT-EU, ha subratllat Armengol, qui ha expressat el compromís del Govern a utilitzar els fons europeus "de la manera adequada per a l'interès de la ciutadania".

La presidenta del Govern ha traslladat a la comissària de Transport les problemàtiques de les ajudes a les mercaderies, derivades de l'aplicació de la denominada 'regla de minimis', que limita a 200.000 euros la quantitat màxima a percebre durant tres anys per compensar els sobrecostos del transport d'aquestes mercaderies. "S'està negociant amb el govern d'Espanya que es pugui ampliar més aquesta extensió de 'minimis' durant el temps que puguem, fins que es pugui canviar el reglament per eliminar-lo definitivament de la nostra comunitat autònoma, perquè resta competitivitat a les empreses", ha destacat Armengol.

La comissària europea ha traslladat la seva "enhorabona" a l'Executiu illenc per l'execució d'algunes polítiques a les Balears, segons ha apuntat Armengol, com el projecte de "ser el primer territori del sud d'Europa que ja produeix hidrogen verd", o el fet de lligar aquesta producció al transport públic terrestre. Al fil d'això, la presidenta balear ha insistit en la idea de "poder accedir a més fons europeus".

Armengol s'ha desplaçat aquesta setmana a Brussel·les per mantenir trobades de feina amb la comissària europea de Transport, Adina Valean, i el comissari europeu de Treball i Drets Socials, Nicolas Schmit. En la reunió amb Schmit, que es farà aquest dijous, la cap de l'Executiu posarà el focus en les condicions laborals dels treballadors del sector de l'hostaleria, i les repercussions positives de la reforma laboral aprovada pel govern central quant a la creació d'ocupació en el territori.

stats