Política 31/12/2021

Armengol, convençuda que el 2022 serà l’any de la normalitat “real”

La presidenta defensa en el missatge de Cap d’Any que la vacunació “salva vides i ens apropa a la plena recuperació” econòmica de les Illes

3 min
Imatge  2021 12 30 2702420

PalmaFrancina Armengol està asseguda tota sola en un vagó del tren. Per la finestra s’albira la solemne possessió de Son Sureda, mentre la presidenta balear se sincera: “Som d’aquestes que vaig descobrir veïns a les 20 h i, compartint el moment, de vegades plorava, perquè era màgic, de dir que no estam tots sols i que lluitam pel mateix”. Tot seguit, una imatge aèria mostra l’arribada del tren a Inca, la ciutat on va néixer, amb el puig de Santa Magdalena al fons. El missatge en vídeo de Cap d’Any de la presidenta continua amb escenes on apareix caminat pel Dijous Bo mentre reivindica que més del 80% de la població illenca està vacunada. “Ens ha de fer sentir orgullosos com a societat, no tots els països es vacunen de la mateixa manera que ho estam fent nosaltres”, afirma.

Després de dir que el Govern ha “abraçat” tota la ciutadania per protegir-la, Armengol es permet una petita dosi d’autocrítica i admet que segur no s’ha arribat a tot. Malgrat això, es mostra convençuda que “com mai” s’havien mobilitzat tants recursos públics per fer front a una crisi. “Veure que tenim una situació de creació d’ocupació i de persones aturades molt assimilable a la del 2019 et dona molta força”, assenyala. La passejada de la presidenta la du fins al teatre Principal d’Inca, que enguany ha tornat a obrir les portes després de prop de dues dècades d’inactivitat. Des de l’escenari, i amb el pati de butaques a l’esquena, la socialista ha iniciat un missatge institucional en el qual ha fet una crida a la unitat i a mantenir el diàleg social, perquè el 2022 les Balears “tornin a liderar una recuperació que cada vegada serà més completa”.

Cap a una normalitat “real”

La presidenta ha agraït la tasca “essencial” que han fet els ciutadans, les institucions, els agents socials i les entitats de la societat civil per “reprendre el camí de la prosperitat i l’optimisme”. “El 2022 serà l’any d’assaborir i gaudir tot allò que ens omple: la proximitat i l’alegria de la nostra gent”, ha assegurat, convençuda que es retornarà a la “normalitat real”. Armengol ha dedicat paraules d’afecte i estima per a totes les persones que estan malaltes o fan quarantena pel coronavirus, i també ha agraït l’esforç a tots els que s’han privat de la proximitat dels seus amics i familiars per Nadal. “Aquest sacrifici salva vides i ens apropa a la plena recuperació”, ha comentat.

La líder del Govern ha dit que, malgrat que el virus continuï present, provocant hospitalitzacions i morts, especialment entre els no vacunats, en els darrers dies s’estan registrant les xifres de contagis més altes de la pandèmia, però amb efectes més lleus. Ha defensat que això es deu a la vacunació, el procés d’immunització “més extens i ràpid de la història”. Armengol ha apuntat que es tracta d’un “èxit col·lectiu” que demostra la “fortalesa” de la ciència i la professionalitat i l’eficàcia dels sanitaris, els sistemes hospitalaris i d’atenció primària. De fet, la presidenta ha reivindicat el “compromís” i la “dedicació” dels professionals de la sanitat pública, així com la responsabilitat de la “immensa majoria” de la ciutadania, que ha optat per “vacunar-se per tal de protegir tothom”.

En el missatge institucional, la socialista ha posat l’accent en el fet que les Balears hagin estat una de les regions d’Europa on més vides s’han salvat, perquè es va protegir “més que ningú” i perquè va enfortir amb recursos econòmics i professionals la sanitat pública. “Al mateix temps, salvam projectes de vida, empreses i llocs de feina, i això ens ha permès recuperar-nos econòmicament i laboralment abans que ningú”, ha reiterat. Francina Armengol ha assegurat que la Comunitat està a l’avantguarda de la recuperació gràcies al pla estratègic de modernització que permetrà aprofitar millor els fons europeus. Les ajudes es dirigiran a sectors lligats a la ciència, el coneixement, la salut, la creativitat i les cures.

La líder de l’Executiu també ha dit que els fons s’enfocaran cap a la sostenibilitat, juntament amb la partida pressupostària més alta de la història de la Conselleria de Medi Ambient, que disposarà de 193 milions d’euros l’any que ve. La presidenta ha conclòs el missatge de Cap d’Any reclamant que l’esperit d’unitat que havia esmentat a l’inici del discurs es traslladi també a la lluita contra la desigualtat i la discriminació. “És l’arma imbatible per aïllar els que ataquen la convivència des de l’odi, el racisme i el masclisme”, ha afegit. Pel que fa a la violència masclista, ha lamentat l’assassinat de tres dones a les Balears, 43 en el conjunt de l’Estat.

stats