Competències
Política 13/12/2022

Armengol: "És una bona transferència de Costes, millor que la d'Andalusia, Catalunya i les Canàries"

La presidenta del Govern treu pit davant les crítiques de l'oposició perquè Madrid es quedi amb "el poder de decisió i gran part de la recaptació"

2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha tret pit aquest dimarts en la sessió de control al Govern de la transferència les competències de Costes i Litoral que es va formalitzar fa unes setmanes amb la visita a Palma de la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez. Armengol ha defensat que la Conselleria de Medi Ambient i la de Presidència "han fet una molt bona negociació i és una bona transferència, millor que la d'Andalusia, Catalunya i les Illes Canàries".

La cap de l'Executiu ha respost al portaveu parlamentari d'El Pi, Josep Melià, que aquest dilluns ja va exigir que el Govern renegociï la transferència amb Madrid abans que es faci efectiva, l'1 de juliol del 2023, perquè l'Estat "s'ha guardat la capacitat de recaptació del cànon i les decisions més importants de les concessions administratives han de passar per un acord amb l'Estat". Melià ha lamentat que el fet que el Ministeri hagi d'emetre un informe favorable o contrari a les concessions en un termini de dos mesos "ens entorpeix i allarga el procediment".

Armengol, davant les crítiques del diputat regionalista, ha afirmat que "viure amb frustració ha de ser depriment", declaració que ha provocat un cert rebombori a la Cambra. "Ara que celebram els 40 anys de l'Estatut d'Autonomia, que hàgim assolit la transferència de Costes, donant més capacitat d'autogovern, és alegria", ha justificat. "Viu en un món rosa on tot està bé, però negocien la transferència i el poder de decisió se'l queda Madrid. Són tan bons que els doblers se'ls queda Madrid", ha replicat Melià.

Així i tot, la presidenta del Govern ha matisat que l'Estatut recull que la transferència de la competència no inclou les concessions d'interès general. A més, ha apuntat que les Balears poden posar un altre cànon a banda del que es queda l'Estat, i ha explicat que les Illes reben més recursos per quilòmetre de costa que les Canàries, i més personal. "Si les coses es fan bé s'ha de dir, es compleix l'Estatut", ha conclòs.

stats