Competències
Política 12/12/2022

El Pi reclama que el Govern renegociï amb Madrid la transferència de Costes

Els regionalistes lamenten que el poder de decisió i "gran part" de la recaptació queden en mans de l'Estat

1 min
La ministra d'Administracions Públiques i Política Territorial, Isabel Rodríguez, en l'acte de formalització de la transferència

PalmaEl Pi ha reclamat aquest dilluns que el Govern renegociï amb l'executiu espanyol l'acord per a la transferència de la competència de Costes, ja que critica que el resultat "és insatisfactori". "El poder de decisió i gran part de la recaptació queden en mans de l'Estat", ha explicat el portaveu parlamentari regionalista, Josep Melià.

En aquest sentit, d'aquí a l'1 de juliol del 2023, que és quan es farà efectiva la transferència, El Pi vol que es reformuli l'acord perquè la competència "sigui plena, respectant l'autonomia política". "No té sentit en l'eficiència i l'eficàcia de la gestió", ha incidit Melià. Com va explicar l'ARA Balears, Madrid continuarà exercint el control de les concessions d'ocupació de domini públic existents, a més del cobrament dels cànons tant de les existents com de les noves.

Així, l'executiu espanyol es reserva un dret pel qual tindrà dos mesos per emetre un informe favorable o contrari a les autoritzacions de noves concessions d'ocupació dins el domini públic illenc. El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, justificava en converses amb aquest diari que "hem aconseguit que es posi un termini molt limitat, acabat el qual, si l’Estat no s’hi ha pronunciat, la Comunitat Autònoma podrà continuar la tramitació amb total independència".

El 18 de novembre passat, la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, va visitar Palma per formalitzar el traspàs de les competències, juntament amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, i el conseller de Medi Ambient i Territori. L'assumpció de Costes comportarà la transferència d'1,3 milions d'euros i 18 treballadors. Aquestes xifres equivalen a 982 euros per quilòmetre de domini públic maritimoterrestre i 1,35 treballadors per cada 100 km.

stats