Congrés i Senat

Armengol i Ayuso: plats forts de la comissió d'investigació sobre les mascaretes al Congrés

La presidenta madrilenya es defensa atacant: "M'hauré de buscar una monja de clausura finlandesa de parella"

3 min
La presidenta del Congrés i expresidenta balear, Francina Armengol, a la cambra baixa.

MadridFrancina Armengol, a qui el PP implica en la trama de corrupció que presumptament liderava Koldo García, compareixerà a la comissió d'investigació sobre els contractes durant la pandèmia que s'ha constituït al Congrés. Serà la segona vegada que la persona que ocupa la presidència de la institució serà cridada a declarar en un grup de treball d'aquestes característiques. El febrer del 2019 ho va fer la llavors presidenta, Ana Pastor, per l'accident ferroviari de Santiago de Compostel·la del 24 de juliol del 2013, època en què la dirigent del PP era ministra de Foment.

Més enllà de la petició del PP, segons fonts consultades per l'ARA, el PSOE també proposa la compareixença d'Armengol, de manera que és altament probable que ho acabi fent. Això sí, els socialistes no ho fan amb afany de criminalitzar-la, sinó amb voluntat d'aclarir com es van desenvolupar els processos de contractació durant la covid-19 mentre era presidenta de les Balears i amb el convenciment que no té res a veure amb les comissions que els membres del cas Koldo poguessin pogut cobrar a partir d'una adjudicació de la conselleria de Salut del seu executiu autonòmic. De fet, al Parlament de les Balears també s'ha creat una comissió d'investigació.

Una altra de les persones que presumiblement haurà de passar pel Congrés és Isabel Díaz Ayuso. Els socialistes en reclamen la compareixença, com Esquerra i Junts, i és previst que la majoria plurinacional doni suport a la petició. No serà fins dimarts que se sotmetran a votació les llistes que presenten els grups. Cada dia van apareixent algunes novetats dels negocis tèrbols del company de la presidenta de la Comunitat de Madrid. Després que la Fiscalia de Madrid revelés que Alberto González Amador reconeixia que havia defraudat a Hisenda amb beneficis derivats de contractes durant la pandèmia –ja hi ha una causa judicial per aquests fets–, ElDiario.es va revelar que l'any 2022 van fer obres al pis on viuen sense tenir-ne llicència.

Caldrà veure quines explicacions dona Ayuso a la cambra baixa; de moment, a les sessions de control de l'Assemblea de Madrid opta per contraatacar, desacreditar els adversaris i, fins i tot, sortir-se'n amb acudits, com aquest dijous: "Em multipliquen els pisos per setmana. Em recorden aquells bessons de la televisió que van reformant pisos. [...] La pròxima vegada que em busqui una parella els demanaré consulta a les feministes de l'esquerra. No sé si m'hauré de buscar una monja de clausura finlandesa".

El PP posa el focus en Begoña Gómez (sense citar-la)

Aquest dijous el PP també ha fet públic el seu pla de treball de cara a la comissió i opta per posar el focus en Begoña Gómez, la dona del president espanyol, Pedro Sánchez. El portaveu dels conservadors en aquesta comissió, Elías Bendodo, ha explicat que hi ha una desena de peticions de compareixença més que les que aquest dimecres van aprovar a la comissió del Senat i un ingent volum de documentació. Sobretot, pel que fa al rescat d'Air Europa, amb el qual el PP vol relacionar Gómez, i també amb unes adjudicacions de la institució pública Red.es, en les quals la parella de Sánchez també hauria intercedit firmant cartes de recomanació per a un candidat finalment beneficiat. Bendodo ha estat incapaç de relacionar aquestes dues qüestions, davant els periodistes, amb els processos de contractació durant la pandèmia, que és l'objecte de la comissió.

De fet, aquest dimecres el PP ja va patir un revés al Senat del lletrat encarregat de la comissió. Al seu informe rebutja que els conservadors vulguin estendre els treballs a altres qüestions com les que afecten Begoña Gómez, tenint en compte que el ple de la cambra alta va aprovar-ne la creació per centrar-se en el cas Koldo. Tanmateix, el PP va utilitzar la seva majoria absoluta per aprovar igualment el seu pla de treball, que paradoxalment no inclou Begoña Gómez ni Sánchez en la llista de compareixents. Qui sí que té data per explicar-se és el candidat del PSC a les eleccions catalanes, Salvador Illa, el 24 d'abril al Senat. Pel que fa a l'exministre José Luis Ábalos, el primer damnificat del cas Koldo –ara és diputat no adscrit i suspès de militància del PSOE– també haurà de comparèixer, encara que el seu expartit no ho ha proposat. El PP i les formacions sobiranistes ho forçaran.

stats