Política 29/06/2020

Unides Podem proposa crear àrees de Promoció Econòmica per dinamitzar el comerç balear

Es tracta d'una col·laboració publicoprivada per a la gestió de zones urbanes normalment impulsades i gestionades democràticament pels propietaris

K. O.
1 min
Imatge d'arxiu / ARA BALEARS

PalmaUnides Podem ha registrat una proposició no de llei (PNL) en la qual insta el Govern a analitzar i crear àrees de Promoció Econòmica (APE) a les Balears, inspirades en els Business Improvement Districts estatunidencs. Es tracta d'un model de col·laboració publicoprivada per a la gestió de zones urbanes normalment impulsades i gestionades democràticament pels propietaris dels comerços, segons ha explicat la diputada de la formació, Antònia Martín, durant una roda de premsa aquest dilluns.

Les APE estan habilitades per llei i autoritzades per les administracions locals per proporcionar serveis comuns a determinades àrees urbanes. A més, són finançades mitjançant quotes obligatòries. "Permeten competir amb grans centres comercials i plataformes de venda digital", com ha explicat Martín, i ha afegit que a l'Estat només Catalunya i Navarra tenen avantprojectes de llei similars. "Volem liderar aquestes iniciatives", ha comentat.

El model de les APE "implica un canvi en la governança tradicional que dona més veu als sectors implicats i generan sinergies tant per a l'Administració pública com per al sector comercial", en opinió de la diputada. En la PNL, el partit morat recorda que la crisi sanitària ha colpejat moltes empreses i les APE poden ajudar a reforçar i dinamitzar el teixit comercial.

El comerç, com indica Unides Podem a la PNL, dona feina a unes 62.000 persones a les Balears i l'any passat el pes del sector amb relació al total de l'economia va suposar el 16,6% de les empreses i el 16,7% dels treballadors. A més, aproximadament representa un 15% del PIB balear.

stats