5 anys de l'1-O
Política 01/10/2022

Aragonès no es rendeix: insisteix en l'"acord de claredat" en el cinquè aniversari de l'1-O

El president no assistirà a la mobilització convocada aquesta tarda a l'Arc de Triomf de Barcelona

3 min
El president del Govern, Pere Aragonès, durant el discurs institucional amb motiu del cinquè aniversari de l'1-O. Imatge de l'1 d’octubre del 2022

Barcelona"Acord de claredat". El president de la Generalitat, Pere Aragonès, pensa que el conflicte polític amb l'Estat es pot resoldre a la canadenca, i aquest dissabte, coincidint amb el cinquè aniversari de l'1 d'Octubre, hi ha insistit. "Vull proposar un acord de claredat per determinar quan i com Catalunya ha de poder exercir de nou el dret a decidir. Vam fer el referèndum de l’1-O i farem que Catalunya torni a votar", ha remarcat en el seu missatge institucional. Aragonès no es rendeix, tot i que des que va fer la proposta de claredat, dimarts passat al Parlament, no ha sumat gaires adhesions i ha rebut el cop de porta habitual del govern espanyol.

"Hem de tornar a unir-nos a través de l’ampli consens que Catalunya ha de decidir lliurement, de forma col·lectiva i en pau, quin ha de ser el futur polític del país", ha assenyalat, sense fer referència a la crisi en què està immers el seu govern, que es podria partir per la meitat en qüestió de dies. Aragonès ha apel·lat a l'esperit d'unitat de l'1-O: "Hem de tornar a treballar en positiu en allò que ens uneix de manera inqüestionable. En allò que avui encara desperta tot el nostre orgull".

Durant el discurs ha citat Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Carme Forcadell i altres de les persones rellevants per fer possible el referèndum del 2017. "Tots n'estan pagant un preu molt alt –ha subratllat–. Persones que ho han donat tot perquè poguéssim votar i que mereixen, no només un sentit reconeixement col·lectiu, sinó també tot el nostre acompanyament". "Avui, la il·lusió i l’esperança de l’1 d’Octubre ens aporten moltes lliçons i aprenentatges. Hem de tornar a trobar-nos", ha destacat. A curt termini, però, l'objectiu sembla molt difícil: ja ha rebutjat la proposta de Junts per refer les relacions i la setmana que ve es podria trencar la coalició si així ho decideixen les bases del partit.

Absència a l'Arc de Triomf

La declaració institucional d'Aragonès ha substituït l'acte inicialment previst amb la participació de tot el Govern i també de l'executiu que va fer possible l'1-O. El context no ho aconsellava. I, tot i que no ha generat la polèmica de l'Onze de Setembre, el president tampoc participarà en les mobilitzacions convocades per a aquesta tarda. No serà, doncs, aquest dissabte a la tarda a l'Arc de Triomf de Barcelona, on el Consell de la República i les entitats sobiranistes han convocat l'acte principal de la jornada. Sí que hi seran consellers d'ERC, segons expliquen fonts del Govern. També de Junts, que hi enviarà a la seva màxima representació, amb Laura Borràs i Jordi Turull al capdavant.

Sense avenços

El termini que Junts ha donat al president per arribar a un acord s'exhaureix diumenge a la nit i, de moment, no hi ha avenços que facin ser optimistes a cap de les dues parts. Un dels punts de fricció és precisament el Consell de la República, que aquesta tarda es reivindicarà com l'òrgan clau per aglutinar totes les sensibilitats de l'independentisme, precisament el que es posa en dubte des d'Esquerra.

No serà l'únic acte previst per la jornada, que ha començat amb diverses accions de l'ANC que culminaran a les 15.30 h amb la construcció d'un mur simbòlic amb les urnes de l'1-O a la plaça Sant Jaume. L'entitat, presidida per Dolors Feliu, se sent amb forces renovades per l'èxit de la manifestació de l'Onze de Setembre i insistirà en la seva croada contra partits i institucions, que considera que no treballen per la independència.

Per la seva banda, Òmnium ha criticat la "paràlisi institucional i el bloqueig polític" i ha demanat "nous lideratges" per avançar. "És urgent desbloquejar la paràlisi, impulsar un nou espai de discussió constructiva, crear les condicions per a un acord estratègic i proposar al país un horitzó concret pel qual valgui la pena tornar a lluitar. I, ara sí, guanyar", ha remarcat l'entitat en el seu missatge per l'1-O. I la CUP, que ha enfocat el seu acte en l'esfera internacional del Procés, ha exigit en una referència directa al president d'ERC, Oriol Junqueras, que ningú s'atribueixi l'1-O de manera partidista: "Ja n'hi ha prou", ha lamentat la diputada Eulàlia Reguant.

stats