Política 01/11/2019

Antonio Salvá sobre la immigració irregular: "És una qüestió de salut pública"

El candidat de Vox al Congrés per Balears ha participat aquest divendres vespre en un míting en què Javier Ortega Smith també ha estat el gran protagonista

E. Navarro
4 min
Imatge del míting, aquest vespre al Molí d'es Comte

PalmaLa sala gran del Molí d'es Comte de Palma s'ha anat omplint aquest divendres vespre de simpatitzants i militants de Vox al ritme de cançons tan diverses com el 'Maneras de vivir' de Leño i el 'Libre' de Nino Bravo. La bandera d'Espanya –feta polsereta, cinturó, coll de camisa, tatuatge– ha dominat la impressió visual en un acte en què el secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, ha estat el protagonista.

Drets entre els assistents hi ha hagut persones de totes les edats, des de nins fins a gent gran i adolescents, que han rebut els líders de la formació entre aplaudiments i tres visques a Espanya. Al míting també hi eren el candidat illenc al Congrés, Antonio Salvá; la candidata al Senat, Manuela Cañadas; i el líder del partit a les Balears, Jorge Campos, que ha estat el primer a intervenir invocant les paraules d'Antoni Maura: "La pàtria sempre existirà per la lleialtat dels seus fills".

Imatge del míting, aquest vespre al Molí d'es Comte

"Jo som uròleg i no necessit estar en política, ho necessita Espanya", ha començat dient Salvá. El candidat al Congrés ha promès que no pactarà ni "amb els que van matar" el seu fill –un guàrdia civil mort en l'atemptat d'ETA a Palmanova– "ni amb els que volen rompre el país". A més, s'ha referit a la immigració 'desbocada' com un dels grans problemes del país, ja que, segons ell, "s'ha confirmat que les nostres illes ja són la ruta d'entrada dels immigrants il·legals".

En aquest sentit, ha defensat que "les màfies s'han fixat en les nostres costes" i "fitxen els que entren i, com que no hi ha llocs per a tots, els deixen amollats al carrer", de manera que "tenim persones deambulant pel carrer de les quals no sabem res; poden ser advocats o violadors". No només això, ha qualificat aquest fenomen com un problema sanitari: "És una irresponsabilitat amollar persones que venen de països on hi ha malalties endèmiques. És una qüestió de salut pública".

Pel que fa al procés català, ha assegurat que "em trobaran inflexible i dur", perquè "Balears no és Catalunya". En aquesta línia, ha apuntat que es deixarà la pell "perquè els nostres fills puguin estudiar la llengua que volen els seus pares a les escoles" i que vol que "qualsevol nin es pugui escolaritzar en espanyol, ja sigui a Bunyola, Maó, Sant Josep, Vigo o Pamplona". Salvá considera que "en cinc segles d'història d'Espanya no hem estat mai tan malament com ara, ni en temps de la República".

Ortega Smith: "Prendrem el control de la Generalitat de dalt a baix"

"Avui comença el compte enrere per als enemics d'Espanya", ha dit Ortega Smith entre les ovacions efusives del públic, que s'han mesclat amb un parell d'"a por ellos" entonats de forma coral. El secretari general de Vox ha assenyalat que si guanyen, faran una "auditoria completa" de la Generalitat, com "ja ho estan fent els companys d'Andalusia", per cercar fins "al darrer euro robat pels separatistes" a Catalunya. Ha qualificat l'aplicació del 155 "del PP i Ciutadans" de mentideta, i s'ha mostrat decidit a aplicar-lo "no un o dos mesos; si fa falta, anys", per prendre "el control de la Generalitat de dalt a baix".

Jorge Campos i Javier Ortega Smith

El líder de la formació no només ha expressat la voluntat de prendre el control de la Generalitat, sinó també dels Mossos d'Esquadra, "posant un coronel de la Guàrdia Civil al capdavant, i si no els agrada, els enviarem el general Fulgencio". "El totalitarisme separatista comença a veure les orelles al llop, o millor dit, al toro hispànic, al lleó", ha exclamat Ortega Smith entre la multitud que s'exaltava a mesura que avançava el discurs.

A més, ha dit que els independentistes, "davant la força de milions d'espanyols, el que faran serà sortir corrents o, l'endemà, enarborar una bandera d'Espanya i dissimular perquè no sapiguem qui eren". "Tenim la decidida voluntat d'il·legalitzar tots els partits independentistes d'Espanya", ha reblat.

Entre les paraules del representant de Vox s'ha escapat un 'Visca Franco!', que ha generat un murmuri col·lectiu. "El perfil de Vox és de gent normal, amb un cabreig absolut per com ha anat la política fins ara, veient els grans problemes d'Espanya i, sobretot, som gent que no ens rendirem mai", ha assegurat el secretari general, qui ha remarcat que "és fonamental que cadascú assumeixi el tros de la bandera d'Espanya que li toca.

Cañadas sobre Armengol: "És una líder independentista aliada amb chavistes i proetarres"

La candidata al Senat ha començat el discurs recordant que va començar "amb la lluita contra la imposició del català a la Sanitat". Cañadas ha carregat contra el Partit Popular per haver "posat el català en els anys vuitanta com un cavall de Troia a les Illes", ja que, segons ella, aquell va ser el moment en què "va començar la mort del mallorquí, menorquí i eivissenc, i el primer pas per eliminar lentament l'espanyol".

Els representants de VOX durant el míting

La representant de Vox ha definit la presidenta del Govern, Francina Armengol, com una "líder independentista aliada amb chavistes, proetarres i colpistes". No només això, ha demanat la dimissió d'Armengol per haver "donat suport al membre de Bildu Arnaldo Otegui" i al mateix temps assistir al darrer aniversari de la mort del guàrdia civil mallorquí Diego Salvá.

Cañadas també ha subratllat "la subvenció al concert de Valtonyc, un fugat de la justícia espanyola que demana assassinar guàrdies civils i jutges". En aquest moment, algú ha cridat: "Al paredón". "Aquest 10-N és de justícia tenir víctimes del terrorisme al Congrés dels Diputats i no només etarres", ha reblat.

stats