Política 04/11/2019

Antonio Salvá defineix la immersió lingüística com "una cosa violenta des del punt de vista intel·lectual"

El candidat de Vox al Congrés per les Illes assegura que les Balears s'estan "batasunitzant"

Ara Balears
3 min
180612 - Antoni Salvá durant la seva presentació a Actúa Baleares

PalmaAntonio Salvá, candidat de Vox al Congrés, ha assegurat al programa 'Al Dia IB3' que les Balears "i sobretot Mallorca s'estan "batasunitzant", ja que s'està intentant "adoctrinar i catalanitzar". "Hi ha un immersió en pla bèstia del català i això és una cosa violenta des del punt de vista intel·lectual", ha deixat anar Salvá. Ha remarcat que ell xerra mallorquí i que quan el bilingüisme era "entre el mallorquí i el castellà" no hi havia cap problema.

"El PSOE fa un joc molt perillós amb MÉS i juga a catalanista independentista", ha criticat el candidat al Congrés. Continuant amb el tema, Salvá ha dit que "el català de Pompeu Fabra no s'havia xerrat mai fins ara" i ha remarcat que hi ha un intent d'absorció de les quatre illes cap a Catalunya. En aquest sentit, ha reivindicat que s'haurien d'il·legalitzar els partits independentistes.

Quant al pretès adoctrinament a les escoles, Salvá ha dit que creu en la lliure elecció de llengua, però que a Mallorca no s'hauria de posar com a opció el català sinó el mallorquí, com si fossin idiomes diferents. "Si un pare vol 100% espanyol, que l'educació sigui en espanyol; si la vol en mallorquí, el mateix, i si la vol 50 i 50, ho tindrà". "Donam la llibertat de triar entre el castellà i el mallorquí", ha sentenciat.

El candidat al Congrés ha parlat també de la immigració i ha dit que el seu partit no hi està en contra, sinó que volen "que la gent entri per la porta" i amb un control sanitari, perquè a Mallorca hi havia malalties erradicades que han tornat a aparèixer. A més, ha assegurat que "la gent que no ha cotitzat mai no ha de tenir el mateix dret a accedir a la sanitat que un que ha cotitzat durant 40 anys".

Salvá ha remarcat el que significa ser de dretes i ha dit que és creure en la iniciativa privada "amb llibertat de fer el que es vulgui" i que "l'Estat no hi intervingui, sinó que sigui subsidiari". També ha assegurat que no hi ha d'haver subvencions, i si n'hi ha, que siguin per a casos molt urgents. "La gent s'ha d'espavilar i fer feina", ha sentenciat.

Salvá pretén "il·legalitzar tots els partits polítics independentistes"

Per la seva banda, la candidata al Senat de Vox per Mallorca, Manuela Cañadas, ha assenyalat en una compareixença davant els mitjans que vol evitar que les Balears es converteixin en "una fotocòpia" de Catalunya, on els "espanyols estan segrestats per l'independentisme". Per això, afirma que no dubtarà "a aplicar el 155 i el 116 amb absoluta fermesa".

Amb motiu d'aquest mateix acte, Salvá ha criticat que "vulguin desenterrar tot el que va passar durant la Guerra Civil, tots els contendents de la qual han mort". En aquest sentit, ha dit que "hi ha una llei que és la de venjança històrica que pretén guanyar una guerra que ni ens va ni ens ve, però que vol oblidar el tema d'ETA". Com a mesura, ha anunciat que la seva intenció és "il·legalitzar Bildu i tots els partits polítics que siguin independentistes perquè són anticonstitucionals".

Per part seva, Jorge Campos ha afegit que "al Parlament balear Vox s'enfronta amb el grup MÉS, el qual vol portar la separació que estam patint a Catalunya". Segons Campos, "aquest partit, soci d'Armengol, firma declaracions amb els pro etarres de Bildu" i forma part dels "partits separatistes, els ultres de veritat", per culpa dels quals "estam a una passa d'estar com a Catalunya".

stats