DECLARACIÓ D’INDEPENDÈNCIA
Política 27/10/2017

Antich es desmarca, parcialment, del PSOE i no vota l’aplicació del 155

Abandona l’escó al Senat perquè la considera una “interpretació desbordada”

Martí Gelabert
3 min
El senador socialista, Francesc Antich, va evitar votar el 155.

PalmaEl senador del PSOE i expresident balear Francesc Antich va abandonar ahir l’escó del Senat en un dels moments més importants del dia. La cambra havia de decidir si aplicava l’article 155 o no. És a dir, si s’intervenia l’autonomia de Catalunya. Era una xoc de realitats, perquè a les mateixes hores a Catalunya es votava a favor de la declaració de la república. Es feien evidents, una vega més, els canvis d’interpretació del procés sobiranista a Madrid i a Catalunya.

Antich evitava, així, pronunciar-se respecte d’aquesta decisió clau. No va ser l’únic. L’expresident de la Generalitat José Montilla també es va aixecar en el moment de la votació i abandonà l’escó per no inclinar-s’hi a favor. Cal recordar que el PSOE reclamava posar-se al costat del PP i intervenir Catalunya.

En declaracions a l’ARA Balears, Antich va assegurar que, “com a expresident, no podia votar la intervenció d’una comunitat. No era lògic participar-hi”. En aquest sentit, el senador va definir l’aplicació de l’article 155 com una “interpretació desbordada”, tot i que tampoc no es va mostrar gaire d’acord amb com es va desenvolupar el procés.

L’expresident va reclamar diàleg i, de fet, va voler expressar que el PSOE “ha fet un esforç important de mediació”. En preguntar-li, però, per què no es va mostrar díscol a la disciplina de partit i va votar ‘no’ a la intervenció de Catalunya, Antich va apuntar que va abandonar l’escó en un “intent de respectar absolutament tothom. Si pertanys a un partit, t’hi has de deure”. Cal recordar, però, que els diputats socialistes de Balears al Congrés ja van trencar la disciplina de vot en mantenir el ‘no és no’ a Mariano Rajoy com a president del govern central.

El partit socialista a les Balears s’ha mostrat aquests darrers dies no gaire partidari de la intervenció de l’autonomia de Catalunya, tot i que s’ha evitat en tot moment fer-ne declaracions explícites. Això sí, en els moments més decisius l’argumentari del partit ha estat el d’apostar pel diàleg “fins al final” abans de prendre “mesures dràstiques”. Antich va explicar a aquest mitjà que havia tingut el suport “absolut” de la direcció de les Illes en relació amb la seva voluntat de vot. Pel que fa a la direcció de Madrid, però, no va voler concretar si li van explicitar o no aquest suport, malgrat que sí va assegurar que, finalment, “s’han mostrat molt generosos”.

El càrrec, a disposició

De l’escenari de futur, Antich va tornar a reivindicar que s’ha de “moure una comissió per a la reforma de la Constitució” i que les forces polítiques han de fer “un gran esforç”. L’expresident va subratllar, en tot cas, que la Generalitat “ha passat la línia”. De moment, tot i que Antich no és partidari de l’aplicació del 155, no s’ha plantejat el seu futur al Senat i a la formació. “El càrrec s’hauria de parlar. Sempre estic a disposició del partit”, va apuntar.

Altres formacions de les Illes, com MÉS per Menorca, ja havien demanat el cap d’Antich si votava a favor del 155 i feia costat al PP. Des de MÉS per Mallorca també s’havia rebutjat de manera clara l’aplicació d’aquest article. El vicepresident del Govern, Biel Barceló, va assegurar que els ecosobiranistes estan “rotundament en contra” d’aquesta decisió. Des de Podem també es va pressionar el senador.

Algunes reaccions no van tardar a arribar després de conèixer la decisió d’Antich. Mitjançant les xarxes, el coportaveu de MÉS per Mallorca, David Abril, qualificà de “digne” el gest de l’expresident. Per part seva, el diputat popular Miquel Jérez assegurà que Balears “no mereix” un senador que “fuig de l’escó quan es desafia l’estat de dret”.

stats