Política 22/10/2020

El Govern reconeix que Armengol va ser en un bar però "fins al voltant de la una de la matinada"

L'Executiu assegura que la presidenta va esperar fora de l'establiment que el director general de Comunicació es recuperàs d'un desmai

M. Llull/a. Tarragó/e. Navarro
5 min
Francina Armengol, dimecres al Parlament durant el Debat de Política General

PalmaEl Govern balear ha admès aquest dijous mitjançant un comunicat que Francina Armengol va ser a un bar fins a la matinada del 7 d'octubre, però fins "al voltant de la una" –l'hora màxima d'obertura dels locals que estableixen les restriccions anticovid–. L'equip de la presidenta surt així al pas de les acusacions, començades per una insinuació al Parlament per part del líder de l'oposició, Biel Company, segons les quals, fent copes en un bar, Armengol s'hauria saltat les restriccions contra el coronavirus que ella mateixa ha aprovat.

El comunicat de l'Executiu assenyala que la presidenta va anar a un sopar de feina i que després va anar a un altre local amb part dels seus acompanyants, membres del Govern, fins cap a la una de la matinada. "En el moment de sortir, el director general de Comunicació va patir un desmai produït per la medicació que rebia des d'aquella mateixa setmana per ansietat laboral", i la presidenta i els acompanyants varen esperar que es recuperàs. Segons aquesta versió això explica que encara fossin davant de l'establiment quan hi va arribar la Policia Local, avisada pels veïns, cap a les dues de la matinada.

"El passat dimarts dia 6 d’octubre, la presidenta va reunir, en un sopar de treball, a un equip de feina per analitzar qüestions relatives a l’acció del Govern. La reunió es va produir a la terrassa del Restaurant Cor, ubicat a la plaça del Comtat de Rosselló de Palma, a 450 metres de la residència privada de la presidenta", explica el comunicat, que detalla que en el sopar varen participar la consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa; el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela; el conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons; el director del gabinet de la presidenta, Joaquim Torres; i el director general de Comunicació, Álvaro Gil.

Entrada del bar Hat, a prop del domicili de Francina Armengol

"Una vegada acabat el sopar abandonaren la terrassa per dirigir-se a les seves residències. De camí cap a aquestes, la presidenta, el conseller de Mobilitat i Habitatge, i el director general de Comunicació varen seguir la conversa", continua la nota, que explicita que "a uns metres del domicili de la presidenta varen trobar un establiment obert, concretament el Hat Bar, i hi varen entrar". Segons el Govern, la presidenta i els seus acompanyants varen sortir del bar al voltant de la una de la nit, i va ser llavors quan Álvaro Gil es va desmaiar.

Aquest va ser el motiu que tots tres continuassin al carrer, a pocs metres del domicili de la presidenta, a l'espera que es recuperàs. "Al cap d'un temps, la Policia Local de Palma va arribar al carrer, per la qual cosa es va explicar als agents la situació", continua el comunicat del Govern. "Per tant, si es va produir una actuació d'agents de la Policia Local de Palma a l'establiment, aquesta va ser quan la presidenta i els seus acompanyants ja no eren en el local", agefeix. La nota acaba indicant que la Presidència del Govern "lamenta els fets succeïts i la seva utilització amb finalitats partidistes".

Denúncia delatora

"El que no pot passar és el que hem llegit aquests dies, que una conegudíssima política era a les dues de la matinada amb el seu cap de comunicació en un bar que havia d'estar tancat i que la Policia Local de Palma va haver de tancar després per les queixes dels veïns", va dir Company dimecres al Parlament, i va afegir que qui "no compleixi ha de respondre". Tot seguit hi va insistir, insinuant que parlava d'ella: "Però tots, senyora Armengol".

El Diario de Mallorca va publicar el mateix dimecres que agents de la Policia Local havien reconegut la presidenta la matinada del 7 d'octubre, quan havien anat al bar Hat arran d'un avís dels veïns perquè se saltava l'horari de tancament. Segons el diari, Armengol no era dins l'establiment, sinó fora, al carrer, amb alguns membres del seu gabinet. Però l'Última Hora ha publicat aquest dijous al matí que una denúncia situa la presidenta dins el bar. En concret, la denúncia diu literalment que el propietari del local, quan hi va arribar la Policia Local alertada pels veïns, va al·legar que havia mantingut el local obert perquè "hi havia una 'autoritat' (la presidenta del Govern balear)".

La versió del propietari

El propietari del bar Hat, Alexander Rodríguez, ha fet declaracions que topen amb el contingut de la denúncia en diversos mitjans de comunicació. A El Mundo ha afirmat que el grup d'Armengol "marxava cap a una de la matinada" i a Antena Tres ha assenyalat que la presidenta va sortir "al voltant de la una i quart". A la televisió ha afirmat que els va "donar l'ultimàtum de cinc minuts passades l'una i deu de la nit" i a continuació van sortir del local. El primer dels acompanyants d'Armengol en passar per la porta, però, "es va desplomar" en sortir per la porta.

"Estava pàl·lid i va haver-hi un moment en què no reaccionava", explica a El Mundo Rodríguez. A partir d'aquell moment, la resta del grup es va quedar per socórrer-lo a la porta del local, fet en el qual coincideixen les versions d'ambdós mitjans. Rodríguez ha assegurat que per això va deixar la porta mig oberta, per ajudar el grup, però a la denúncia consta que ell va dir als policies locals que no havia tancat abans perquè hi havia la presidenta a dins.

En tot cas les explicacions sembla que no van ser suficients per a la Policia Local, que va signar la denúncia a les 2.10 hores. Segons el propietari del bar, els agents "van reconèixer la senyora –en referència a Armengol–, no van identificar a ningú i com que l'afectat ja estava més recuperat, es van acomiadar".

Mutisme d'Armengol

Els periodistes han demanat a Francina Armengol aquest divendres per aquests fets, just quan la presidenta sortia d'una reunió de l'Euroregió Pirineus Mediterrani, però no ha volgut fer cap comentari al respecte i ha marxat immediatament. La consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, ha comparegut minuts després per explicar el sostre de despesa dels pressupostos del 2021, però no ha pogut evitar les preguntes sobre la presència d'Armengol en el Bar Hat. Sánchez tampoc ha contestat i ha indicat que seria Presidència qui donaria “les explicacions oportunes”.

La consellera de Salut, Patrícia Gómez, també ha rebutjat pronunciar-se sobre la polèmica durant la roda de premsa en què ha anunciat les noves restriccions per contenir contagis de covid-19 a Mallorca i a Eivissa, que inclouen la prohibició de la venda d'alcohol en botigues a partir de les deu de la nit. Gómez ha dit que no ho valoraria i s'ha remès al comunicat que ha emès Presidència de Govern. Així i tot, després de la insistència dels periodistes ha defensat que "cadascú en el seu temps lliure té dret a fer el que consideri".

L'Última Hora ja devia tenir tota o part d'aquesta informació la setmana passada, perquè va publicar dia 9 una nota segons la qual s'havia vist "una coneguda política i el seu assessor" en un bar del centre de Palma que va tancar la policia. Segons el Diario de Mallorca, la Policia Local va precintar el Hat i el propietari podria acabar multat per incomplir les restriccions per prevenir el contagi del coronavirus. L'establiment és conegut al barri perquè, segons diversos veïns, se salta habitualment les restriccions d'horaris d'obertura –i ja ho feia abans de la pandèmia.

L'Última Hora publica també que l'endemà d'aquest incident, el 8 d'octubre, el cap de la Policia Local de Palma, José Luis Carque, va emetre una instrucció en què recordava que els agents no poden parlar directament amb els mitjans de comunicació, que ho han de fer a través del servei de premsa, i que els que no actuassin així s'arriscaven a rebre sancions per faltes greus o molt greus. En qualsevol cas, fonts de l'Ajuntament de Palma puntualitzen que, si bé el cap de la Policia Local va emetre aquesta circular, ho va fer en relació a unes altres filtracions. Cal tenir en compte que és un recordatori d'una instrucció anterior, del 2016, a la qual fa referència el mateix document.

Comunicat de la Presidència del Govern de les Illes Balears
stats