Negociacions per a la investidura a l'Estat
Política 03/11/2023

L'acord del PSOE i ERC perdonarà part del deute de les Balears

El Govern reclama que se'n cancel·li el 20%, com a Catalunya

2 min
El barri del Consolat de Mar, El més gentrificat de Palma

PalmaL'acord entre el PSOE i ERC per fer possible la investidura de Pedro Sánchez inclou la cancel·lació de part del deute que les Balears i la resta de comunitats autònomes tenen amb el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), segons recull el document que han signat ambdós partits. "Amb l’objectiu de sanejar la situació financera de la Generalitat i facilitar la tornada al finançament als mercats de deute, es tramitarà una modificació legal d'abast general per a totes les comunitats autònomes (...), que permeti l’assumpció per part de l’Estat de part del deute autonòmic amb aquest, originat per l’impacte negatiu del cicle econòmic", diu l'acord, que també fa referència a la cancel·lació del deute amb entitats diferents de l'Estat.

L'exemple de les Illes serveix per comprendre a què es refereix l'acord. Les Balears deuen al FLA 5.000 milions d'euros, però es varen refinançar 2.000 milions per les millors condicions que oferien les entitats financeres. És a dir, que el deute inicial amb el FLA era de 7.000 milions d'euros. Segons l'acord del PSOE i ERC, es podria perdonar part del deute de les Illes amb l'Estat, però també part del deute amb aquestes entitats.

Les xifres

En el cas concret de Catalunya, l'acord assenyala que es cancel·larà un 20% (això suposa uns 15.000 milions d'euros i un estalvi de 1.300 milions en interessos), un percentatge que no s'extrapola a cap altra comunitat autònoma i que no té per què ser el mateix per a les Balears. Ara bé, el Govern defensa que s'apliqui el mateix percentatge a totes les comunitats. "S'hauria d'haver fet d'una altra manera, negociant amb totes les comunitats. S'ha d'exigir el mateix tracte", assenyalen fonts de l'Executiu, que xifren en 1.000 milions d'euros el deute cancel·lat si s'aplica el 20% al deute que les Illes mantenen amb el FLA, una xifra que podria arribar als 1.400 milions si es té en compte el deute que es va refinançar amb entitats financeres.

stats