Política 29/04/2023

Posar fi a la promoció i apostar pel decreixement: les propostes turístiques de MÉS per Palma

"El monocultiu turístic ha destruït el territori i la cohesió social de la nostra ciutat"

ARA Balears
2 min
Turistes a Palma

PalmaMÉS per Palma ha presentat aquest dissabte les seves propostes per impulsar el decreixement turístic a Palma. El projecte dels ecosobiranistes es basa principalment en dos elements: posar fi a la promoció i impulsar el decreixement.

Durant la roda de premsa, MÉS per Palma ha destacat que és fonamental reduir el pes d'aquest sector en l'economia per posar fi a la saturació que provoca a la ciutat i per avançar cap a una societat amb llocs de feina més estables i de major qualitat. En aquest sentit, la candidata dels ecosobiranistes a la batlia de Palma, Neus Truyol, ha reiterat que "la ciutat ja és prou coneguda arreu del món" i que, per tant, no és necessari fer cap mena de promoció turística ni invertir-hi una gran quantitat de doblers que podrien destinar-se a altres sectors.

Truyol també ha denunciat que en els darrers anys la situació de massificació "que patim" ha convertit Palma "en un parc temàtic pensat per als turistes, on es tanquen els comerços tradicionals, els veïns pateixen molèsties, i alguns són expulsats dels seus habitatges pel lloguer turístic i la venda a no-residents".

Així, l'ecosobiranista ha destacat que la seva idea és potenciar altres sectors, com l'agricultura, el comerç de proximitat, la investigació, la cultura i la cura de les persones. A més, ha posat en valor la línia de contenció del lloguer turístic duta a terme durant aquesta legislatura i ha anunciat que, si arriben a Cort, continuaran fent feina en aquest sentit per evitar que diversos barris de Palma es converteixin en zones d'oci i turisme i no en llocs de calma i pau per als residents.

La candidata de MÉS-Estimam Palma ha assegurat, a més, que col·laboraran amb el Govern de les Illes Balears en el procés de decisió sobre les polítiques de decreixement turístic que es duen a terme al municipi de Palma. En aquest sentit, ha detallat que li exigiran la reducció de places turístiques a l'Arenal i a altres nuclis saturats, i també l'eliminació de pràctiques negatives per a l'economia, com el tot inclòs. Truyol també s'ha compromès a impulsar, juntament amb el Govern, la compra d'hotels obsolets de l'Arenal per reconvertir-los en habitatges assequibles.

Per acabar, Truyol ha exigit a l'Estat que aturi l'ampliació de l'aeroport. Sobre aquest tema ha demanat "l'aplicació de mesures per reduir el nombre de vols turístics i la petjada ecològica de l'aeroport en matèries com l'energia, l'aigua i la contaminació lumínica i acústica". A més, ha assegurat que és necessària la restricció de l'ús del jet privat, limitant-ne l'activitat i posant taxes a aquelles persones que en facin ús. "També continuarem reclamant la cogestió del port i l'aeroport per poder tenir el control de la porta d'entrada del turisme", ha sentenciat.

Amb tot, la candidata ecosobiranista a la batlia de Palma ha denunciat que "el monocultiu turístic ha destruït el territori i la cohesió social de la nostra ciutat" i ha assegurat que duran a terme polítiques valentes per evitar que això continuï sent així.

stats