Política 25/03/2021

Ábalos: "Volem fer alguna cosa més que regular els preus de lloguer"

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, signen un conveni per construir 532 HPO a Eivissa

Ara Balears
2 min
Moment en què José Luis Ábalos ha signat el conveni per construir HPO a Eivissa

PalmaEl ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha assenyalat aquest dijous durant la seva visita a Eivissa que amb la futura llei d'habitatge "s'ha de fer alguna cosa més que regular els preus de lloguer". "Volem garantir la funció social de l'habitatge", ha dit, segons ha informat l'agència Efe. Ábalos ha recordat que, després de 40 anys, aquesta serà la primera llei d'habitatge de la democràcia, i això malgrat que "es tracta d'un dret constitucional". El ministre ha assenyalat que és "injust" que es faci "propaganda" entorn del "concepte que mereix l'habitatge" i ha destacat que "no deixa de ser un actiu econòmic".

Segons el ministre, aquesta nova llei també ha de servir per generar "marcs d'estabilitat i seguretat jurídica" entre els llogaters i els propietaris, garantir polítiques pensant en els col·lectius vulnerables, dignificar la "qualitat" dels habitatges i, sobretot, generar un parc públic d'habitatges. L'objectiu del govern espanyol és treure 100.000 habitatges amb un lloguer assequible per evitar l'especulació i incentivar l'augment de l'oferta per part dels propietaris privats. Ábalos ha explicat que una política pública d'habitatge ha de "comprometre" totes les administracions. "No podem carregar l'habitatge públic sobre els privats", ha indicat.

D'altra banda, el ministre també ha apuntat la necessitat de "definir" el concepte d'habitatge buit, de manera que pugui gravar l'Impost sobre Béns Immobles (IBI), cosa que, segons ha apuntat, "no s'està fent perquè no hi ha un concepte clar". És, ha dit, una manera de "treure" habitatges al mercat i "castigar" aquells que no els hi posen a disposició. En aquest apartat, Ábalos ha fet referència a l'expropiació de 56 habitatges buits de grans tenidors per part del Govern. "No entenc que sigui una expropiació", ha considerat, ja que es tracta d'una qüestió que respecta la "legislació balear", a més d'incloure una compensació econòmica per al propietari. "El nostre sistema legal és profundament garantista i és molt difícil catalogar això com a expropiació", ha afegit.

El ministre i el conseller de Mobilitat i Habitatge signen un conveni per construir 532 HPO a Can Escandell

Durant la jornada de feina a Eivissa, José Luis Ábalos i el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, han signat un conveni per construir 532 Habitatges de Protecció Oficial (HPO) a Can Escandell, amb una inversió d'11,7 milions d'euros. Del total, 367 habitatges formaran part del Pla per al lloguer assequible impulsat pel Ministeri.

Acte de protesta

Aproximadament 25 persones han participat en un acte de protesta a l'arribada de José Luis Ábalos a l'Ajuntament d'Eivissa per reclamar la regulació dels preus de lloguer. Els assistents són integrants del sindicat d'Inquilines d'Eivissa i Formentera, ha informat Efe, així com famílies a punt de ser desnonades. Els manifestants han acusat el ministre d'"abaixar els impostos als fons voltor i als grans tenidors" amb la nova llei d'habitatge en lloc de complir la promesa de regular els lloguers. Els assistents han recordat que hi ha 12 famílies en risc de desnonament perquè el Banc Sabadell ha venut els habitatges on resideixen a un fons voltor. També han acusat Ábalos d'"evitar la suspensió dels lloguers" durant l'estat d'alarma, obligant milers de famílies i autònoms a continuar pagant i creant "l'onada de desnonaments que veurem en uns mesos", han advertit.

stats