Política 15/10/2019

Torra demana reunir-se amb el rei

Titlla d’“injusta” i “antidemocràtica” la condemna i es referma en “avançar” cap a la República

Núria Orriols / Marc Toro
3 min
Torra, al Palau de la Generalitat / C. ATSET

Barcelona[Segueix l'última hora de la sentència del Tribunal Suprem al Procés amb totes les reaccions]

La Sala Gòtica del Palau de la Generalitat va acollir ahir la primera reacció institucional del Govern i el Parlament a una condemna que consideren “injusta”, “antidemocràtica” i una “venjança” contra l’independentisme. El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat de tots els consellers, el president del Parlament, Roger Torrent, els independentistes de la mesa i els expresidents, es va refermar en “avançar cap a la República” i va a assegurar que amb “repressió i presons” no es resoldrà el conflicte polític. “Això no farà que ens aturem en la construcció d’un estat independent”, va afirmar. Ara bé, Torra va optar per acompanyar la indignació del Govern amb una crida al diàleg al president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i al rei Felip VI, amb qui es vol reunir de manera urgent per tractar la “crisi” oberta pel veredicte judicial de l’1-O. “Lluny de resoldre el problema i el conflicte entre Catalunya i Espanya, la sentència del Tribunal Suprem empitjora la situació”, deia la missiva remesa a la monarquia. Més tard, l’executiu es va sumar a la protesta de la plaça Sant Jaume contra la sentència, en un ambient de protesta generalitzada a Catalunya.

Avui el Govern es reunirà de manera extraordinària, tot i que no es preveu cap acció de desobediència institucional -una de les prioritats és evitar un nou 155-. Segons les fonts consultades, el contingut que ha de sortir de la trobada l’han preparat conjuntament l’oficina del president i la del vicepresident, Pere Aragonès. Ara bé, al tancament d’aquesta d’edició no hi havia acords concrets i probablement s’utilitzarà una altra fórmula per expressar-ho. Tampoc està previst que comparegui en roda de premsa la consellera de la Presidència i portaveu, Meritxell Budó. Només el president de la Generalitat oferirà una roda de premsa -segons fonts de l’executiu- a mitjans internacionals (no ha convocat els nacionals ni estatals).

Ple de reacció dijous?

En paral·lel, el president del Parlament, Roger Torrent, també va reaccionar a la sentència amb una declaració institucional acompanyat dels expresidents de la cambra Núria de Gispert, Ernest Benach i Joan Rigol. “La sentència provocarà en la societat catalana una ruptura emocional amb l’Estat molt superior a la que va generar la sentència de l’Estatut”, va afirmar Torrent. Per a qui “empresonar gent innocent i de pau ens afecta a tots”. Per als expresidents, el veredicte judicial “allunya i trenca ponts” del diàleg per resoldre el conflicte. “Venen temps difícils”, van constatar, però van fer una crida a no caure en el “desànim” ni defallir. També van tenir un especial record per a l’expresidenta Carme Forcadell, condemnada a 11 anys i mig de presó per “permetre que el Parlament parli d’allò que interessa a la ciutadania”.

Si el Govern es reuneix avui al matí, també ho farà la mesa del Parlament i la junta de portaveus, per convocar un ple específic per respondre a la sentència, on compareixerà Quim Torra per exposar la seva proposta, probablement dijous. Aquesta exposició s’hauria de plasmar en una proposta de resolució pactada entre els partits independentistes -JxCat, ERC i la CUP-. De moment, a l’hora de tancar aquesta edició, no hi havia acord entre aquests partits, que mantenen diferències estratègiques. En funció del contingut del document, es tornarà a posar en el punt de mira la majoria independentista de la mesa, ja que estan avisats pel Tribunal Constitucional de no tramitar cap proposta que desenvolupi l’autodeterminació. Per la seva banda, els comuns no han participat d’entrada en la negociació, ja que es limitaran a reclamar la llibertat dels presos polítics, sense implicar-se en la “iniciativa política” del Procés. Torra ha dit durant mesos que portarà una resposta a la cambra basada en l’“autodeterminació, la democràcia i els drets humans”, a més d’afegir que tornaria a exercir els drets condemnats pel Suprem. Ara ha arribat l’hora d’exposar com.

Carta de Torra al rei Felip VI
stats