ENTREVISTA
Política 06/07/2019

Susana Mora: “Volem suprimir l’ús del fueloil de la central de Maó”

Advocada laboralista de professió, la socialista repeteix, des d’aquest dissabte dia 6, com a presidenta del Consell de Menorca

Iván Martín
4 min
Susana Mora i Humbert “Volem suprimir l’ús del fueloil de la central de Maó”

MaóLa socialista Susana Mora i Humbert, advocada laboralista de professió, repeteix, des d’aquest dissabte dia 6, com a presidenta del Consell de Menorca. A 37 anys, hi ha reforçat la posició del PSOE, però continua comptant amb MÉS per Menorca i Unides Podem per gestionar en majoria.

Com afrontau la nova legislatura?

Amb molta responsabilitat, tal com he fet fins ara. No partim de zero i venim de quatre anys de molta feina, però ara hem de tornar a demostrar que, amb l’experiència que ens avala, continuam treballant encara més per millorar el present i garantir el futur de tothom. Hi ha molts reptes a assolir. Cap és més important que un altre, tot i que és cert que n’hi ha que són més urgents, com per exemple, continuar avançant en la transició energètica cap a les energies netes que ja hem iniciat durant aquests anys i continuar reforçant les polítiques socials per millorar la qualitat de vida de les menorquines i els menorquins.

Què implica tenir un conseller més que en el mandat anterior?

Una gran responsabilitat, alhora que un sincer agraïment. El 26 de maig els menorquins i menorquines varen confiar en el projecte del Partit Socialista, perquè hem demostrat que feim política per a tots, per millorar la qualitat de vida i no deixar ningú enrere. Aquesta ha estat, és i continuarà sent una de les màximes que regirà la manera de fer de l’equip de govern que tinc l’honor de tornar a presidir.

Tot i que no era necessari per governar amb majoria, vàreu incloure Podem en l’acord de governabilitat. Per què?

Durant aquests quatre anys hem tingut l’oportunitat de governar junts tres partits progressistes, formant un govern fort que ens ha permès aconseguir fites importants per a la societat menorquina, i seria contraproduent que Unides Podem passi de formar part de l’equip de govern a estar a l’oposició al costat del Partit Popular i de Ciutadans. Per tant, per coherència i d’acord amb els resultats electorals del 26 de maig, els quals ens demostren que la majoria de menorquins i menorquines volen un govern progressista i d’esquerres a la nostra illa, el tripartit no deixarà de fer feina per donar continuïtat a les polítiques iniciades.

Tenint en compte com varen anar les negociacions l’any 2015, i ara, com és la convivència amb MÉS per Menorca?

La convivència és bona i tranquil·la. Venim de quatre anys d’un govern d’esquerres i, malgrat les diferències que puguin existir entre les formacions, sempre ha regnat el diàleg i el consens entre les tres parts en pro de l’interès general, perquè entenem que només així s’aconsegueixen projectes importants per a Menorca i que reverteixen en el benestar dels menorquins i les menorquines.

Fa uns dies, Francina Armengol es va comprometre amb MÉS per Menorca a prioritzar l’obligació de servei públic (OSP) amb Barcelona. També és cabdal per al Consell?

Sempre serà una prioritat per a l’equip de govern del Consell tot el que tingui a veure amb fer feina per solucionar les necessitats dels menorquins i menorquines, i millorar la connectivitat n’és una. Durant el mandat passat vàrem aconseguir el 75% de descompte en els vols entre Illes i també amb la Península. La passa següent que s’ha de fer conjuntament entre el Govern de les Illes Balears i el Consell de Menorca ha de ser, sens cap dubte, millorar les connexions aèries entre Menorca i Barcelona. Ningú mereix patir les conseqüències de la doble insularitat que patim els residents de l’illa i continuarem reivindicant el que és just per a tothom.

Aquesta serà la legislatura de les energies renovables? Quines fites s’han d’assolir en els quatre anys vinents?

Ja hem dibuixat i iniciat el camí i hi hem fet molta feina, però s’ha de continuar. Per exemple, hem posat en marxa accions per ajudar en la reducció dels plàstics amb els gots reutilitzables de les festes, avançant amb valentia cap a la transició energètica amb la redacció del full de ruta per la descarbonització de Menorca 2030, millorant el cicle de l’aigua i l’eficiència energètica de l’enllumenat públic, i apostant per una nova planta de tractament de residus, entre moltes altres coses. El nostre compromís és continuar desplegant l’estratègia de manera valenta, decidida i acordada, perquè el futur ha de ser sostenible.

Els darrers incidents a la Central Tèrmica de Maó han fet que entitats i altres organismes, com el Síndic de Greuges, s’hagin queixat. Què pensau fer des de l’administració?

Reivindicar, tal com hem fet dins ara, el que Menorca es mereix. Hem de tenir garantit un subministrament elèctric estable i de qualitat, sempre pensant en la preservació i la protecció del medi natural de l’illa i, sobretot, tenint en compte el benestar social, la salut i la qualitat de vida de la població. Tot això serà possible amb l’aposta clara pel model renovable. Quant a la central, la nostra voluntat és poder suprimir-hi del tot l’ús del fueloil, una mesura important que suposarà una millora de la qualitat de l’aire i culminarà amb una reivindicació per part de la societat menorquina i també de les administracions.

Quan aprovareu les modificacions del Pla Territorial Insular?

La revisió del pla ha estat una de les principals prioritats de l’equip de govern durant el mandat anterior i hem complert amb el que ens vàrem comprometre: revisar-lo i adaptar-lo a les necessitats actuals que té Menorca. Fruit d’aquests quatre anys de feina intensa, tenim un document sòlid, el qual ha estat participat i àmpliament consensuat per part d’entitats, patronals, sindicats i col·legis professionals. El més important és que hem fet la feina i s’aprovarà com més aviat millor.

S’elaborarà el pla insular de la costa per regular els fondejos i activitats del sector nàutic al litoral menorquí?

Farem feina entorn de l’elaboració d’aquest pla insular de la costa, aprofitant l’impuls de l’ampliació de la declaració de Reserva de Biosfera que ens erigeix com a interlocutors davant Madrid sobre les nostres aigües.

Us mostrau partidària de regular l’accés de vehicles a l’illa?

És una qüestió que encara no hem posat damunt de la taula però, sempre que es garanteixi més seguretat i una millor circulació tant a visitants com a residents, pot ser una mesura a estudiar.

stats