CAMPANYA
Política 11/05/2019

Subhasta d’habitatges públics: Quin partit n’ofereix més?

PSIB i MÉS empaten a 5.000, Podem apuja l’aposta a 6.000, el PP remata amb 8.000 i El Pi parla de col·laborar amb el sector privat

Maria Llull
3 min
Subhasta d’habitatges públics: 
 Quin partit n’ofereix més?

PalmaEls partits polítics no estan disposats a desaprofitar, durant la campanya per a les eleccions del 26-M, que l’habitatge és una de les principals preocupacions dels ciutadans balears i han obert el mercat de subhasta per oferir solucions a aquest problema. Però el ball de xifres no es pot explicar sense matisos perquè, malgrat que tots els partits fan referència a la necessitat de disposar d’habitatge social, el PP ofereix hipoteques a 450 euros i El Pi proposa incentius fiscals per als propietaris com a mesura per augmentar el nombre d’habitatges disponibles.

PSIB i MÉS per Mallorca empaten a 5.000 en la seva oferta d’habitatge públic. Les diferències arriben en la manera d’assolir aquesta xifra. A més d’incrementar les noves construccions, el PSIB ha assegurat que, si governa, impulsarà concursos públics per comprar habitatges en edificis plurifamiliars per treure’ls en règim de lloguer amb preus adaptats a les rendes de les famílies. Tampoc caldrà construir els pisos que la Llei d’habitatge obliga a cedir als grans tenidors. Ja se n’han declarat 1.039, però s’espera que aquest nombre augmenti gràcies a les inspeccions i a les sancions.

En canvi, MÉS ha anunciat que l’objectiu dels ecosobiranistes és “construir 5.000 habitatges públics a les Illes Balears en 8 anys”, segons explica la número 2 al Parlament, Fina Santiago.

Unides Podem aposta fort amb l’anunci d’arribar als 6.000 habitatges públics. A banda de cedir sòl públic per edificar noves construccions, la llista encapçalada per Juan Pedro Yllanes comparteix amb el PSIB la possibilitat d’adquirir habitatges de segona mà.

Els solars de Son Busquets ja s’han convertit en un lloc simbòlic pel que fa a la manca d’habitatge a preu assequible per als ciutadans illencs. Ciutadans i PP varen haver de fer coa divendres per presentar les seves propostes en aquest indret de Palma: el candidat del partit taronja, Marc Pérez Ribas, va convocar els mitjans només un quart d’hora abans que el popular Biel Company anunciàs 8.000 habitatges nous, una altra fita en l’escalada electoral d’ofertes. I si el candidat de MÉS a la batlia de Palma, Antoni Noguera, parla de fer 800 habitatges als terrenys de Son Busquets, el popular Mateu Isern anuncia que amb el seu partit seran 1.000. Els mateixos que proposa Cs.

Malgrat que a la web del PP no es pot trobar encara el seu programa per a les eleccions autonòmiques, els populars han penjat un fullet amb vint mesures, una de les quals és que assoliran la xifra de “8.000 habitatges socials per a venda i lloguer”.

Company també ha assegurat que, si governa, els joves podran adquirir un pis amb una hipoteca mensual d’entre 450 i 500 euros mensuals, avalats pel Govern. Així mateix, els populars aposten per reduir o eliminar impostos, com és el cas de l’Impost de Transmissions Patrimonials i el d’Actes Jurídics Documentats, a banda d’incrementar les deduccions a l’IRPF per a arrendadors i arrendataris.

El Pi és l’únic partit que no entra en la batalla de xifres i es limita a comprometre’s a impulsar la construcció d’habitatges socials. En el programa dels regionalistes es parla d’incentivar “la col·laboració publicoprivada” per enllestir noves promocions d’habitatge públic o a preu taxat. Cal recordar que el candidat d’El Pi a la batlia de Palma, Josep Melià, defensa que a Ciutat es pugui desenvolupar el lloguer turístic i està en contra de les mesures adoptades per Cort, que l’ha prohibit en habitatges plurifamiliars.

stats