Política 18/04/2018

La justícia belga ajorna l'audiència per l'euroordre contra Serret, Puig i Comín fins al 16 de maig

La fiscalia necessita més informació abans de decidir per quins delictes demana l'extradició

Laia Forès
2 min
Serret, Puig y Comín compareixen davant el tribunal de primera instància belga que ha de decidir sobre l'euroordre

Brussel·lesLa fiscalia de Brussel·les encara no té clar per quins delictes del codi penal belga ha de demanar al jutge l'extradició dels consellers Meritxell Serret, Lluís Puig i Toni Comín, que aquest dimecres han comparegut davant la Cambra del Consell de Brussel·les, el tribunal que ha de decidir en primera instància sobre l'euroordre. A l'espera de rebre la informació de Llarena, la fiscalia de Brussel·les ha demanat un ajornament de l'audiència davant del jutge. El magistrat ha fixat una nova vista per al 16 de maig.

"Hem demanat més informació a la justícia espanyola", han confirmat fonts de la fiscalia. Les mateixes fonts, que no han revelat cap detall sobre la informació complementària que s'ha sol·licitat, no descarten un nou ajornament si la fiscalia necessita més temps per estudiar la documentació que enviï Llarena o la defensa dels consellers demana més temps per preparar les al·legacions.

"La fiscalia encara no ha formulat l'acusació perquè ha demanat informació suplementària a Espanya i la defensa vol temps per preparar-se. La fiscalia encara no ha decidit res", ha explicat l'advocat de Puig, Paul Bekaert, que s'ha mostrat "encara més optimista" que en el cas de la primera euroordre. "Estem molt tranquils", ha declarat Comín a la sortida de l'audiència, que ha durat amb prou feines 20 minuts.

Segons Bekaert, el fet que la segona euroordre s'hagi enviat després de les eleccions del 21-D juga a favor dels consellers. "Després de les eleccions es va confirmar que havien estat escollits en uns comicis legals per tothom, fet que també significava tenir diputats a la presó", ha explicat Bekaert.

Segona petició d'informació

És la segona vegada que la justícia belga s'adreça a Llarena per demanar aclariments en el marc d'aquesta nova euroordre, un fet que està dilatant el procediment i que revela les dificultats del ministeri públic belga per trobar un encaix en el codi penal belga dels delictes dels quals estan acusats els consellers.

Comín, Serret i Puig han comparegut breument davant el tribunal belga de primera instància en una audiència a porta tancada. És el tribunal que haurà de decidir sobre les ordres de detenció i lliurament emeses pel magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que investiga els fets relacionats amb el Procés. Els consellers que encara són a Bèlgica van ser posats en llibertat amb mesures cautelars pel jutge d'instrucció que els va prendre declaració fa dues setmanes.

Mesures cautelars

En concret, cap dels tres pot abandonar Bèlgica i s'han de posar en disposició de les autoritats belgues quan aquestes ho requereixin. Dels tres, Comín és l'únic al qual Llarena ha processat per un delicte de rebel·lió, a més del de malversació de cabals públics. Serret i Puig, per la seva banda, han estat reclamats per delictes de desobediència i malversació. Aquesta primera compareixença davant la Cambra del Consell tenia caràcter "preliminar", segons han assenyalat fonts judicials.

La legislació belga estableix que la Cambra del Consell disposa de 15 dies per determinar si l'ordre és executable o no. En cas que la seva decisió sigui recorreguda, les parts podran acudir primer al Tribunal d'Apel·lació i després al Tribunal de Cassació. En tots dos casos els tribunals tenen 15 dies més per resoldre la qüestió, encara que els terminis són orientatius quan les persones reclamades no estan en presó preventiva, com és el cas dels tres consellers que encara són a Bèlgica.

stats