Política 16/10/2019

Torra esquiva la polèmica dels Mossos, però afirma que la "violència no representa l'independentisme"

Fonts de l'executiu asseguren que no se cessarà Buch, però admeten tensió per la situació al carrer

Maria Garcia / Núria Orriols / Quim Bertomeu
5 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, participant a les Marxes per a la Llibertat

Girona / BarcelonaLes primeres declaracions del president de la Generalitat, Quim Torra, després dels aldarulls d'ahir han estat aquest dimecres des de la marxa organitzada per l'ANC i Òmnium a Girona. En una atenció als mitjans de comunicació, després de reunir-se amb el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha esquivat la polèmica amb els Mossos d'Esquadra, els aldarulls d'ahir i la trobada amb el responsable polític de la policia. Torra no ha acceptat preguntes dels periodistes i s'ha limitat a dir que "aquest president i el seu Govern estan al costat de la gent". Evitant referir-se directament als aldarulls de dimarts a les capitals de províncies, també ha afegit -en unes declaracions que ha fet mitja hora més tard- que "la violència no representa ni representarà mai l'independentisme", remarcant el caràcter "cívic i pacífic" de les mobilitzacions que s'estan fent aquest dimecres promogudes per les entitats sobiranistes.

"Les marxes demostren el millor del poble català. Aquesta manifestació pacífica ensenya el millor de nosaltres mateixos", ha insistit. Quan els periodistes han preguntat sobre l'actuació policial, l'equip del president ha declinat acceptar preguntes, mentre de fons s'ha sentit "Buch dimissió", "president" i "llibertat presos polítics". "Avui el més important és posar el focus en aquesta manifestació", ha contestat el president després que diversos periodistes insistissin en preguntar sobre la reunió que ha mantingut aquest matí amb Buch o les càrregues policials.

Fonts de l'executiu asseguren que no hi ha sobre la taula la dimissió del conseller, tot i que admeten tensió al Govern per la situació al carrer. Després de la jornada de protestes i aldarulls que va acabar amb una cinquantena de detinguts el president ha convocat aquest matí al Palau de la Generalitat un gabinet de crisi amb Buch; el vicepresident, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència, Meritxell Budó; i també hi ha assistit la consellera de Justícia, Ester Capella. Segons les fonts consultades, el president no ha demanat la dimissió del conseller ni Buch ha ofert el seu cessament. "El problema no és el conseller", afirmen les mateixes fonts, admetent que la situació és de "molta complexitat" al carrer. En tot cas, consideren que no hi ha perill que el govern espanyol apliqui la llei de seguretat nacional o el 155, agafant-se a diverses declaracions de ministres aquest matí. Tot i això, Pedro Sánchez no ha "descartat cap escenari" i adverteix que "si cal, actuarà" a Catalunya.

La reunió al Palau de la Generalitat ha començat la trobada a quarts de deu del matí, però el president ha marxat poc després cap a la mobilització engegada a Girona per ANC i Òmnium -que ha abandonat cap a les tres-. La reunió ha seguit entre Buch i Budó per preparar la roda de premsa que oferirà el conseller d'Interior aquesta tarda a les 17 hores al departament. Aquesta compareixença estava prevista, en un primer moment, per a les 10:30, però la complexitat de la situació ha fet retardar-la fins a la tarda.

Junts per Catalunya, malgrat algunes veus internes, ha tancat files de forma oficial amb el president i el conseller d'Interior. Pel que fa la relació amb Esquerra, amb qui no aconsegueixen acordar una resolució per votar al Parlament, fonts de l'executiu remarquen la "lleialtat" entre socis en aquest context, donant per bo també el tuit que ahir va fer Pere Aragonès desmarcant-se de la violència.

També l'expresident Carles Puigdemont, des de Waterloo, s'ha desmarcat de la violència. "Mobilitzem-nos i desbordem-los en allò en què són febles, no en allò en què són forts. Són febles en democràcia i drets humans, i són forts en violència. Per això les marxes d'avui són una proposta enginyosa que els desborda. Com les urnes. Com el Tsunami Democràtic", va expressar.

Aragonès, al costat dels 17.000 Mossos

També ha volgut dir-hi la seva el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, en declaracions a l'ACN, per situar-se "al costat dels 17.000 agents dels Mossos d'Esquadra". Una policia "democràtica", ha subratllat, que "avalua sempre totes les actuacions". Segons ell, si n'hi ha alguna que no s'hagi fet de forma correcta "s'activaran els mecanismes pertinents".

Aragonès, que també ha participat en la trobada a primera hora al Palau de la Generalitat, ha fet una crida a la "calma, a la serenitat i a la responsabilitat de tots" després dels incidents de la nit de dimarts a dimecres.

El vicepresident del Govern i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès.

En declaracions a l'Agència, ha dit que el moviment independentisme és "cívic i transversal" i que "ha de seguir actuant des d'aquesta legitimitat i fortalesa del pacifisme i amb mobilitzacions massives per aconseguir els objectius". Aragonès exigeix al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, "l'obertura immediata d'una solució política de diàleg i negociació". També ha reivindicat la "necessitat" d'avançar cap a "l'amnistia i el reconeixement del referèndum per construir la independència".

"Sensació de caos"

Fonts d’Esquerra admeten que la Generalitat, amb l’episodi d’aquest matí de la compareixença fallida del conseller Buch, està donant una "sensació de caos". Destaquen que membres del partit s’han organitzat en "comitè de crisi" per seguir de ben a prop tots els fronts oberts. El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha passat el matí al Palau de la Generalitat, on ha mantingut contactes "amb Madrid", les entitats i el Parlament, senyalen les mateixes fonts. A la cambra catalana, es segueix intentant arribar a un "acord polític" perquè JxCat, ERC i la CUP portin a votació una resolució sobre com s’ha de respondre a la sentència. Ahir les negociacions van encallar i avui s’intenta sortir d’aquest bloqueig.

Altres fonts republicanes senyalen que la consellera de Justícia, Ester Capella, també ha assumit una part dels contactes amb "líders socials i polítics dels partits estatals", aprofitant els llaços que hi té de la seva trajectòria al Congrés abans d'entrar a formar part del Govern. La posició dels republicans és que "s'ha de combinar la defensa de tots els drets i el rebuig a tota violència encara que sigui grups petits qui l'exerceixin".

El president del partit, Oriol Junqueras, ha fet una crida a la calma des de Twitter amb un missatge clar: mobilitzacions sí, conflictes no. "Cap violència no ens representa", ha exposat. Des d'ERC no tot han sigut crides a la calma. També s'ha qüestionat la feina que està fent el conseller d'Interior, Miquel Buch. Rufián ha demanat "explicacions" a Buch per l'actuació "desproporcionada" dels Mossos en les protestes. Ha defensat que "quan no es fan les coses bé", s'ha de comparèixer davant l'opinió pública. "Que li treguin un ull a una persona és terrible i s'han de donar explicacions", ha resumit. També hi ha dit la seva les joventuts del partit, Jovent Republicà, que han anunciat que la seva diputada al Parlament, Rut Ribas, li retirava "el suport parlamentari i polític" al conseller d'Interior.

Comunicat final d'ERC

ERC ha jugat aquest dimecres tots els papers. Des de demanar explicacions i carregar contra Buch, com han fet Rufián i les joventuts del partit, fins a tancar files amb els Mossos, com ha fet el vicepresident Aragonès. Finalment, l'últim moviment ha sigut emetre un comunicat com a partit en el que demanen "responsabilitats per les actuacions policials injustificades". Així, s'ha tornat a mostrar crítica amb els Mossos demanant que es "portin a terme les investigacions pertinents" i que, arribat el cas, se'n depurin les responsabilitats.

El partit ha assegurat que entén que "a la immensa majoria dels efectius del cos els guia la vocació de servei i els valors democràtics", però ha afegit que existeixen "alguns elements" que porten a terme accions que "contradiuen aquests principis". "És la lleialtat institucional la que ens mou a exigir al Govern al qual donem suport parlamentari que prengui mesures efectives per revertir de manera immediata aquesta situació", conclouen.

stats