Política 27/02/2018

El Parlament reconeix la tasca de la comunitat científica

Més d'una trentena d'investigadors han assistit a la sessió plenària

Jaume Ribas
2 min
Una trentena de representants de la comunitat científica i acadèmica ha acudit al Parlament.

PalmaEl Parlament de les Illes Balears ha aprovat una Proposició No de Llei (PNL) en suport a la comunitat científica a proposta de MÉS per Mallorca i que s'ha aprovat per consens. Es tracta d'una iniciativa ciutadana independent a escala estatal que vol ajudar a reconèixer la tasca dels investigadors organitzant actes a les diferents cambres legislatives anomenades #CienciaenelParlamento.

La PNL convida el Parlament a convocar un acte a la cambra per mostrar i conscienciar sobre la tasca de la comunitat científica. A més, segons ha dit la diputada responsable d'aquesta iniciativa, Joana Aina Campomar, aquesta jornada hauria de servir perquè els polítics puguin "intercanviar impressions i propostes" amb el món de la ciència i la tecnologia. Aquest dimarts han acudit a la Cambra una trentena de científics, que han vist des dels seients del públic com el Parlament es comprometia a organitzar un acte de suport a la ciència.

Joana Aina Campomar ha dit que ha de ser una manera de "fer veure que els científics aporten valor a la societat" i per contribuir que es deixin de veure com a "demandants de subvencions". La diputada ecosobiranista també ha insistit en el paper de la dona en el món de la ciència i la tècnica, i ha criticat la manca de científiques en els llocs de direcció del món empresarial i acadèmic, tot i que ha destacat que un 45% de les investigadores de les Balears són dones.

La diputada del grup popular María José Ribas s'ha mostrat a favor de la iniciativa i ha recordat que s'hi han sumat "nombroses institucions, universitats i diputats de tots els colors polítics". "La ciència ha de tenir cada vegada més importància en la formulació de propostes científiques", ha afegit.

Vicenç Thomàs, del grup socialista, ha valorat que "crear un fórum que reuneixi científics i administracions és una bona idea i una idea engrescadora"."La investigació i el desenvolupament al nostre país mostra una situació preocupant", ha afegit, en referència a la precarització de la investigació.

Pel portaveu de Podem, Alberto Jarabo, la ciència és "el sector que més ens acosta al futur". Jarabo també ha valorat que, igual que la comunitat científica, "seria bo que els moviments socials tinguin més presència en aquest Parlament i ha demanat que es reprengui l'impuls a l'escó 60" de participació ciutadana.

El portaveu d'El Pi ha afirmat que s'estava fent "un gran discurs", però ha criticat als partits que "no s'assignin valors i recursos" al coneixement i a la ciència.

"El contacte entre els grups polítics i el món científic ja hauria de formar part de les dinàmiques parlamentàries", ha apuntat el portaveu de MÉS per Menorca, Nel Martí, qui també ha incidit en la importància de les evidències científiques a l'hora de legislar sobre qüestions com el canvi climàtic.

Montse Seijas, del grup mixt, ha manifestat que "l'alegra" la presentació de la PNL i s'hi ha mostrat totalment a favor.

La iniciativa #cienciaenelparlamento, sorgida aquest any, ja té el suport de més de 1.500 persones i més de 70 administracions públiques i científiques. Amb l'aprovació de la PNL al Parlament balear, la cambra se suma a aquesta llista en suport de la investigació i la ciència.

stats