Política 22/05/2018

El Parlament demana la despenalització i la regulació de l'eutanàsia

La cambra legislativa autonòmica ha aprovat, amb els vots favorables de tota l'esquerra i d'El Pi (34), el rebuig del PP (16) i l'abstenció de Ciutadans (2), una proposició no de llei del PSIB

Efe
2 min
El Parlament de les Illes. / ARA BALEARS

PalmaAl ple del Parlament balear s'ha reclamat aquest dimarts que es modifiqui el Codi Penal perquè no es castiguin ni l'eutanàsia ni el suïcidi assistit i s'ha instat el govern central i el Congrés a regular la mort voluntària dels malalts terminals.

La cambra legislativa autonòmica ha aprovat, amb els vots favorables de tota l'esquerra i d'El Pi (34), el rebuig del PP (16) i l'abstenció de Ciutadans (2), una proposició no de llei del PSIB per suprimir el càstig penal per la mort voluntària assistida i legislar l'eutanàsia a l'àmbit sanitari.

El diputat socialista Vicenç Thomàs ha afirmat que la regulació de l'eutanàsia és "una demanda real" d'una bona part de la societat a la qual els polítics no donen resposta i ha recordat que al Congrés hi han entrat tres iniciatives diferents sobre aquest tema. Thomàs ha insistit que "la despenalització i la regulació de l'eutanàsia no llevarà llibertats a ningú".

Per la seva banda, el diputat del PP Vicent Serra considera que el plantejament del PSIB respon únicament a una estratègia dels socialistes i deixa de banda els "interrogants ètics, jurídics i polítics" que suscita el tema de l'eutanàsia. Per a Serra, abans de plantejar aquest debat cal que el Govern desenvolupi el sistema públic de cures pal·liatives.

En representació de Podem, Alberto Jarabo, s'ha mostrat a favor de la proposta, encara que ha recriminat al PSOE que fa un any es va abstenir al Congrés en una iniciativa per a la despenalització d'eutanàsia.

Jaume Font, d'El Pi, ha expressat el seu acord amb la proposta socialista i ha assenyalat la necessitat de millorar les cures pal·liatives. El diputat de MÉS per Mallorca Antoni Reus ha afirmat que la regulació no obliga ningú a res i que, en canvi, "prohibir sí que és obligar, obligar a continuar vivint a qui no ho vol". Patricia Font, de MÉS per Menorca, ha assenyalat que les enquestes revelen un suport majoritari a la regulació de l'eutanàsia, mentre que la diputada del Grup Mixt Montse Seijas ha lamentat que el col·lectiu mèdic "sol mostrar-se reaccionari respecte de l'eutanàsia".

Després d'aprovar-se la proposició, l'associació Institut Balear de la Família ha comentat que el Parlament "intenta legislar l'eutanàsia quan no s'ha desenvolupat encara la llei de cures pal·liatives".

stats