Política 11/09/2018

El Parlament fa la primera passa per aprovar els pressupostos del 2019

Els diputats han donat el vistiplau a un sostre de despesa no financera de 4.434 milions d'euros

Kike Oñate / Jaume Ribas
3 min
La consellera Catalina Cladera a una de les seves intervencions.

PalmaAquest dimarts s'ha aprovat al Parlament el sostre de despesa no financera per a l'exercici de 2019, que disposarà d'una quantitat de 4.434 milions d'euros, un 8,5% més que el 2018. Aquest tràmit parlamentari és un requeriment necessari per poder elaborar els pressupostos de l'any que ve, que els partits del pacte ja negocien, la qual cosa es tradueix en 347.500.000 euros més que enguany. La proposta de la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, ha rebut els vots a favor dels partits del Govern amb el suport de Podem i MÉS per Menorca, mentre que el PP, Ciutadans i El Pi hi han votat en contra.

Cladera ha explicat que "estam gestionant els recursos amb rigor i amb l'estabilitat d'un pacte amb el qual hem aprovat tots els comptes de la legislatura en temps i forma". També ha volgut destacar que durant aquest any han aconseguit reduir 180 milions d'euros el deute públic de les Balears.

El diputat del Partit Popular Antoni Camps ha qüestionat les xifres plantejades pel Govern i n'ha criticat la política econòmica, ja que tot i disposar de "1.350 milions d'euros més" dels que tenia l'Executiu anterior, el benestar social no ha augmentat i fins i tot s'ha reduït en molts aspectes.

Per altra banda, el portaveu parlamentari de Podem, Alberto Jarabo, ha destacat que tenen una visió comuna amb la consellera Cladera i, a més, ha afirmat que "a veure si podem convèncer el nou govern central d'un nou finançament per a les Illes".

El diputat de MÉS per Mallorca Toni Reus ha remarcat que la important millora és fruit de la situació econòmica favorable i "l'encertada política tributària que amb el Pacte vàrem establir des del principi". Així mateix, ha ironitzat sobre el posicionament del PP, atès que "si gastam, ens critiquen, i si no ho feim, també". Per part seva, la diputada de MÉS per Menorca Patricia Font ha expressat que "la nostra ciutadania rep una quantitat mitjana de 400 euros més que el que aporta a l'Estat. Això no és solidaritat, és espoli". I ha afegit que hi ha comunitats autònomes que cobren per ser espanyoles i d'altres, "com la nostra", que han de pagar per ser-ho.

També ha estat crític el líder d'El Pi, Jaume Font, que ha posat l'accent en com el sostre de despesa reflecteix les restriccions que té l'Arxipèlag a causa del "menyspreu constant" en termes d'inversions estatals i per la falta de disponibilitat de part de la riquesa que genera.

El portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, ha volgut insistir en el context econòmic de desacceleració i ha advertit l'Executiu que practiqui "polítiques econòmiques anticícliques" per reduir el dèficit i eixugar deute.

Podem fixa prioritats per als comptes del 2019

El principal suport parlamentari del bipartit PSIB-MÉS, Podem, ja ha plantejat les seves exigències per aprovar el sostre de despesa i acabar de negociar els pressupostos. Tal com ja havien avisat, el partit morat s'ha fixat sobretot en l'educació en l'etapa 0-3 anys i ha acordat amb el Govern "duplicar les inversions en educació 0-3 anys respecte de l’any anterior" per arribar a un total de 5 milions, segons ha explicat el portaveu parlamentari, Alberto Jarabo. A més, Jarabo ha volgut destacar altres inversions acordades amb l'Executiu, com ara l'augment d'inspectors mediambientals i de turisme, i ha dit que "la bona relació" de Podem amb el Govern ha permès assolir aquests acords de manera "tranquil·la", "al contrari del que molts esperaven".

stats