Política 19/09/2019

El PSOE limita la seva oferta per a Catalunya a "l'aposta per la convivència"

Ábalos refreda l'entesa amb Unides Podem després del 10-N perquè "primer ha de parlar la ciutadania"

Ot Serra
3 min
Pedro Sánchez presideix la reunió de la comissió executiva federal del PSOE

MadridEl PSOE busca augmentar els seus resultats a les eleccions del 10 de novembre adoptant un paper centrista que no l'escori a cap banda de l'espectre polític. Per això, el conflicte català passarà a un segon pla en el seu discurs i es limitarà a defensar el diàleg dins la Constitució i "l'aposta per la convivència", sense cap mesura concreta que pugui acostar l'entesa amb l'independentisme. El secretari d'organització i cap de campanya dels socialistes, José Luis Ábalos, ha assegurat aquest dijous que el PSOE es distanciarà d'aquelles formacions que només defensen la mesura "punitiva i repressora". "S'ha de respectar el marc constitucional, però cal donar opcions a la política, que és tant com apostar per la convivència", ha anotat Ábalos en roda de premsa. Amb tot, aquest dimecres Pedro Sánchez amenaçava amb el 155 si la Generalitat "desafia" la llei, en un increment del to sobre la qüestió catalana.

Els socialistes volen passar pàgina de les negociacions fallides per formar govern i aparcaran momentàniament la possibilitat d'entendre's amb Unides Podem després del 10-N. No només abandonen l'escenari de la coalició, sinó que tampoc volen sentir a parlar del govern de cooperació que el mateix PSOE proposava a la formació de Pablo Iglesias. "No correspon. ¿Com hem de parlar d'això si encara no ha parlat la ciutadania?", ha argumentat el dirigent socialista, que ha assenyalat que pensar en possibles coalicions o acords postelectorals implica assumir la derrota a les urnes. En aquest sentit, ha acusat Albert Rivera de saber-se perdedor pel fet d'haver proposat el pacte amb el PP.

El 28 de setembre el PSOE celebrarà un comitè federal per autoritzar formalment el comitè electoral a liderar tot allò relacionat amb la campanya. Ábalos ha explicat que el "criteri general" serà el continuisme pel que fa a les candidatures i ha tancat la porta a fitxatges com el de l'exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena, per bé que s'ha especulat els últims dies amb aquesta qüestió després que Sánchez assenyalés que hauria sigut una bona incorporació al consell de ministres. "No cal anar a cap 'mercadillo', ens sobren referents", ha indicat Ábalos.

Sense por a Errejón

Una de les incògnites d'aquests nous comicis és si l'esquerra tindrà un nou actor: Més Madrid, la formació liderada per Carmena i Iñigo Errejón. El cap de files a la Comunitat de Madrid ha descartat presentar-se, però segueix viva la possibilitat que la nova formació hi concorri, encara que l'exalcaldessa de la capital espanyola també hauria renunciat a encapçalar-la, segons informa 'El País'. "Que es presenti qui vulgui, no ens produeix temor perquè l'espai que representa no deixa de ser una ruptura de l'espai del qual prové", ha assenyalat Ábalos, en referència a Podem. "A qui li hauria de preocupar és a qui parla de la diversitat, però que no ha estat molt positiva. El desmembrament territorial demostra que un no està per donar lliçons", ha afegit el dirigent del PSOE, que ha instat Podem a "gestionar la diversitat pròpia abans de gestionar l'aliena".

Ábalos no ha estalviat crítiques al PP, Cs i Unides Podem per haver impedit la formació de govern de Sánchez i els ha tornat a acusar de no haver interpretat els resultats del 28 d'abril. Malgrat el fracàs de les negociacions, el secretari d'organització no creu que hi hagi una desmobilització de l'electorat d'esquerres, sinó al contrari. "El meu propi vot no és que estigui humiliat, és que ens l'han robat", ha denunciat, i ha acusat la resta de formacions de no desbloquejar la investidura. Per això, ha destacat que a la ciutadania que va optar pel vot guanyador li hauria de "motivar" repetir-lo.

stats