Política 29/10/2018

El PSIB escalfa motors per a les eleccions

Francina Armengol revalidarà la candidatura al Govern si més d'un 50% de la militància no sol·licita primàries

Maria Llull
2 min
Imatge de la reunió d'aquest dilluns de la comissió executiva del PSIB.

PalmaEl PSIB-PSOE escalfa motors per al 2019, any en què s'hauran d'afrontar les eleccions autonòmiques, municipals i europees. L'executiva s'ha reunit aquest dilluns sense la presència de Francina Armengol, que s'ha desplaçat a Menorca, per tal d'aprovar el comitè electoral i el calendari de primàries que haurà de rebre el vistiplau de la comissió executiva federal.

"Estam treballant en l'activació del partit per afrontar les eleccions que venen", ha assenyalat el portaveu, Iago Negueruela, en roda de premsa després de la reunió. "Volem revalidar el govern d'esquerres per continuar transformant la Comunitat. Ara no és moment de fer passes enrere", ha afegit.

El comitè electoral, que serà l'òrgan encarregat de preparar i dirigir la campanya, estarà coordinat per la secretària d'Organització, Silvana González.

Calendari de primàries

Quant a la proposta del calendari de primàries, Negueruela ha apuntat que, en el cas de les eleccions a la comunitat autònoma, "Francina Armengol revalidarà automàticament com a candidata si més del 50% de la militància no sol·licita el contrari". En aquest hipotètic cas, el termini de primàries seria del 31 d'octubre al 8 de novembre.

El mateix passarà als consells i municipis de més de 20.000 habitants governants pel PSIB. Si la militància demana primàries, aquestes es duran a terme del 2 al 8 de gener. En cas contrari, els batles i presidents revalidaran la seva condició de candidats. Aquest és el cas dels consells de Menorca Eivissa, i de municipis com Sant Josep, Sant Antoni, Calvià, Inca o Llucmajor.

En el cas dels consells i municipis que no estiguin governats pels socialistes (consells de Mallorca i Formentera, i ajuntaments de Palma, Marratxí i Manacor, entre d'altres), la recollida d'avals es realitzarà de l'11 al 23 de gener. Si només hi ha un candidat, aquí acabaria el procés. Si n'hi ha més d'un, es durà a terme una campanya informativa del 26 de gener a l'1 de febrer. Es preveu que la jornada de votació sigui el 2 de febrer. Si hi hagués més de dos candidats, es duria a terme una segona votació el 9 de febrer.

Suport als pressupostos

L'executiva socialista també ha aprovat aquest dilluns una proposta de resolució per donar suport als pressupostos de la Comunitat Autònoma que es validaran demà al ple del Parlament. "El pacte és estable i fort i la Comunitat ha gaudit d'estabilitat durant quatre exercicis. Aquests pressupostos són altament socials i assoleixen reptes com els 1.000 d'euros que es dedicaran a educació", ha dit Negueruela, qui també ha puntualitzat que "podrien ser millors si el PP i Ciutadans no bloquejassin els límits de dèficit que autoritza Europa".

Els socialistes també han volgut posar de manifest el seu suport als treballadors de Cemex, que preparen mobilitzacions contra el tancament de la cimentera de Lloseta.

stats