Política 19/11/2018

El PP parla de "pressupostos de terra cremada" i creu que Armengol no repetirà

MÉS i el PSIB defensen els comptes autonòmics perquè "reforcen el sistema públic de benestar" i Podem acusa el PP de "populisme fiscal"

Jaume Ribas
2 min
El president del PP, Biel Company, durant la roda de premsa d'aquest dilluns.

PalmaEl Parlament votarà aquest dimarts les esmenes a la totalitat que els tres grups de l'oposició han presentat als comptes preacordats entre les forces d'esquerres. Aquest dilluns, el líder del PP, Biel Company, ha assegurat que el projecte presentat pel Govern és "de terra cremada" perquè infla la despesa i demostra que la presidenta, Francina Armengol, "no confia tornar a governar".

Company creu que la previsió de creixement en què es basen els comptes, del 2,7% del PIB, és "totalment increïble" i que el Govern "els ha inflat" tant en ingressos com en despesa. En concret, ha destacat la xifra de despesa no financera, que passarà el 8,5%.

Avançant un debat que encara no s'ha produït i que s'allargarà durant tota la tramitació pressupostària, MÉS per Mallorca creu que l'oposició (i en concret, el PP) insistirà a demanar rebaixes fiscals. Per això, ha dit el portaveu ecosobiranista Josep Ferrà, "si volen baixar impostos, estan obligats a dir d'on retallarien".

A més, Ferrà ha assenyalat que els comptes ja preveuen algunes baixades d'impostos i noves desgravacions fiscals i ha insistit que, a més, "reforcen els pilars del sistema públic" en qüestions com educació, sanitat, polítiques socials, ocupació o transports. En la mateixa línia, el portaveu de Podem, Alberto Jarabo, ha acusat el PP de fer "populisme fiscal" i creu que la rebaixa que proposen "impediria pagar els serveis públics". Així mateix, el partit morat ha tancat files amb el Govern, com ja s'havia anunciat, i ha destacat que augmentaran algunes de les partides que Podem més va prioritzar en la negociació dels comptes, com ara l'educació de 0 a 3 anys o l'habitatge públic.

María José Camps, del Partit Socialista, ha dit que "no hi ha arguments que justifiquin les esmenes a la totalitat" i ha acusat Company de "repetir un mantra" de crítiques al Govern. Camps ha destacat la "millor gestió econòmica" que ha fet, afirmar, l'actual Executiu.

El Pi, que també demana la retirada dels comptes, creu que el projecte del Govern "no respon a l'estratègia que s'havia marcat a principi de legislatura" que s'hauria d'haver centrat en bastir "una nova economia" en més inversions en qüestions com innovació i recerca.

stats