Política 26/04/2018

Montoro diu ara que potser es van falsejar factures per pagar l'1-O

El govern espanyol apunta als funcionaris en el cas de malversació

Dani Sánchez Ugart
2 min
El ministre Cristóbal Montoro al Congrés / EFE

MadridEl ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha dit aquest dijous al Congrés que "hi pot haver falsejament de factures" de la Generalitat de Catalunya que hagi fet possible el finançament amb diners públics del referèndum d'independència de l'1 d'octubre. "Esclar que sí, hi pot haver falsejament de factures. Com puc dir el contrari? N'hi pot haver", ha dit en la rèplica al president de Ciutadans, Albert Rivera, durant el debat sobre la totalitat del projecte de pressupostos generals de l'Estat del 2018.

El govern espanyol manté que segons les seves dades no hi va haver diners públics per a l’1-O, però l’executiu considera que els informes del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, apuntant en aquesta direcció, i els de la Guàrdia Civil, assumits pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena per sostenir la malversació, aparentment contradictoris, acabaran sent compatibles. “Tots són veritat”, deia una font del govern espanyol la setmana passada, que explicava que el repte a partir d’ara seria fer-los quadrar: “Es farà”.

Fonts de la Moncloa van explicar que entre totes les factures emeses per la Generalitat des que Montoro va assumir el control de les finances, no n’hi havia cap que sigués per pagar el referèndum. Així, l’única opció que deixen oberta a l’executiu és que alguna d’aquestes factures fos falsa.

Apunten als funcionaris

Tot i així, seran aquests documents, juntament amb les comprovacions oportunes, els que haurà de fer arribar l’executiu de Mariano Rajoy a Llarena. Els informes demostrarien que els controls d’Hisenda van funcionar, però la Moncloa es reserva una possibilitat: que algun funcionari hagi falsificat documents per disfressar factures que en realitat anaven destinades a preparar l’1-O. Si es confirma aquesta línia d’actuació, la intervenció de la Generalitat es posaria en el punt de mira, i al capdamunt en responsabilitat hi ha la interventora, Rosa Vidal, que enviava els informes acreditant que no hi havia despeses vetades pel Constitucional, que havia tombat les partides per a processos electorals dels pressupostos catalans.

Montoro ha convidat Rivera a "llegir de veritat" la seva entrevista a 'El Mundo', perquè ha dit que no hi descartava que es puguin haver falsejat documents. "On dic que no hi ha falsejament de factures? Hi dic el contrari", s'ha justificat.

stats