Política 18/05/2018

Junqueras aposta pel diàleg amb l'Estat: "No posem cap condició, ni tan sols el nostre alliberament"

En una entrevista a 'Eldiario.es' des d'Estremera assegura que no es van destinar diners públics a l'1-O

Ara
2 min
El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, el dia 2 de novembre abans d’entrar a declarar a l’Audiència Nacional.

BarcelonaEl vicepresident, Oriol Junqueras, aposta per un diàleg sense condicions amb l'Estat en una entrevista d'aquest divendres al digital 'Eldiario.es'. "Estem a la presó i no posem com a condició per dialogar cap premissa, ni tan sols el nostre alliberament, el trasllat a presons catalanes o el retorn dels exiliats", assegura. Aquesta ha de ser la prioritat del nou Govern, malgrat que l'executiu estatal no sembli disposat a canviar d'estratègia. "És una qüestió de voluntat política. Nosaltres la tenim, i el govern espanyol no sembla tenir-la. Sempre hem tingut i tindrem voluntat de parlar i de dialogar", afegeix.

ERC fia la seva estratègia a un diàleg que, en el passat, no considerava que pogués donar fruits. En la constitució del Pacte Nacional pel Referèndum, el 23 de desembre del 2016, el mateix Junqueras es va mostrar escèptic amb la idea de tornar a reivindicar un referèndum acordat. "L’experiència ens demostra que no és possible un pacte amb l’Estat", deia aleshores, tot reivindicant que els comuns s'acabessin sumant a la via unilateral si es demostrava –ell n'estava convençut– que la via pactada era impossible per la manca d'interès del govern espanyol.

En l'entrevista d'aquest divendres, Junqueras afirma que des que és a la presó cap autoritat de l'Estat s'ha posat en contacte amb ell, i recrimina al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que no respecti la "presumpció d'innocència" i sigui "parcial".

"Em sento un boc expiatori de la intolerància i d'un Estat que actua venjativament. No només patim la presó incondicional, també ens tenen lluny de casa, que és un càstig addicional per als nostres fills i família –diu–. Ens atribueixen uns delictes que ni remotament hem comès, com ja ha deixat en evidència mitja Europa", afegeix.

Sobre l'acusació de malversació també afirma que com a conseller d'Economia pot assegurar que no es van destinar diners públics a organitzar el referèndum de l'1 d'octubre, tal com ja ha dit també el ministre espanyol Cristóbal Montoro.

stats