Política 17/10/2018

Iglesias visitarà Junqueras divendres per bastir ponts amb ERC pels pressupostos

Els republicans adverteixen que els comptes no es negocien a Lledoners

D. Sánchez Ugart / A. Moldes
3 min
Pablo Iglesias en una imatge de la setmana passada a l’hemicicle del Congrés de Diputats.

Madrid / BarcelonaPablo Iglesias serà el primer dirigent d’un dels quatre grans partits espanyols que visitarà Oriol Junqueras a la presó. Ho farà pròximament per parlar de la situació política, amb la vista posada en l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat, i a petició pròpia, segons va avançar ahir el diari La Razón i va confirmar el mateix secretari general de Podem. Iglesias es comença a erigir com l’home de Pedro Sánchez per a la qüestió catalana, el soci de govern que pot oferir una cara més amable als independentistes i que està disposat a marcar distàncies amb el PSOE en el discurs sobre els presos polítics i el Procés.

Iglesias, que ja va visitar Jordi Cuixart a la presó de Soto del Real, va defensar que la seva intenció és que la trobada es produeixi “com més aviat millor”. Ahir, fonts d’ERC apuntaven a la possibilitat que fos aquest divendres o dilluns que ve, tot i que ni la formació republicana ni Podem donaven cap data per tancada. Aquest dimecres, però, el mateix Pablo Iglesias ha confirmat a través de Twitter que la trobada serà finalment aquest divendres.

La trobada servirà perquè els dos dirigents abordin els “problemes polítics” que té Catalunya, va explicar el líder de la formació lila, que va considerar “saludable” que el secretari general de Podem i el líder d’ERC es reuneixin: “El que és excepcional és que Junqueras sigui a la presó”, va afirmar en declaracions a la premsa als passadissos del Congrés.

En la reunió -va admetre Iglesias- intentarà convèncer Junqueras perquè ERC voti a favor dels pressupostos generals de l’Estat, que Podem ha pactat amb el govern espanyol. “Que els ciutadans catalans no arribin a final de mes és un problema polític, i una força d’esquerres no impedirà que els ciutadans catalans puguin cobrar 900 euros”, va dir.

Riscos quantificats

I és que, un cop superada la negociació entre ells, Sánchez i Iglesias estan concentrant els esforços per aprovar els pressupostos a convèncer els partits independentistes, i especialment els republicans. El partit d’Oriol Junqueras, però, va deixar clar ahir que no pensen ni tan sols entrar a negociar els comptes si no hi ha un gest clar sobre els presos. A més, fonts republicanes descarten que la presó de Lledoners sigui l’espai de negociació: “Els interlocutors per a aquesta qüestió són el vicepresident, Pere Aragonès, i el grup parlamentari a Madrid”. Ara bé, des del partit reben amb els braços oberts la visita d’Iglesias a la presó i insisteixen que Junqueras té tota la predisposició a rebre, també, el president del govern espanyol. Només si el líder de Podem pot oferir un compromís en nom de l’executiu del PSOE hi haurà avenços, afegeixen les fonts.

Tant al govern espanyol com al partit lila consideren que ERC tindrà molts problemes per defensar davant del seu electorat el rebuig a uns comptes que suposen “importants avenços en matèria social”. Ara bé, des d’ERC asseguren que tenen els “riscos quantificats” i que són assumibles perquè el que no entendrien les bases seria un sí sense demanar res a canvi.

Iglesias se sumarà a la llista de líders polítics, sindicals i econòmics que han visitat Junqueras a la presó des que hi va entrar ara fa gairebé un any. Una llista que, segons ERC, demostra que continua sent un interlocutor polític de primer ordre. La setmana passada van ser el president de la CEOE, Joan Rosell, i el secretari general de la UGT, Josep Maria Àlvarez, els que s’hi van reunir, i també han passat per la presó l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el lehendakari, Iñigo Urkullu, el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, els líders dels sindicats majoritaris a Catalunya, Unai Sordo i Javier Pacheco, o el portaveu d’EH Bildu al Senat, Jon Iñarritu.

JxCat i el PDECat divergeixen en l’estratègia

“Hi ha sintonia amb el Govern”, deia ahir la portaveu de l’executiu, Elsa Artadi, quan se li preguntava per l’actitud del PDECat a Madrid. JxCat insisteix des de Catalunya que sense un gest del PSOE amb els presos polítics -a través de l’escrit d’acusació de la fiscalia- no es negociaran els pressupostos de l’Estat. Una estratègia que, tot i la “sintonia”, contrasta amb les declaracions que va fer ahir mateix el portaveu del PDECat al Congrés. “No s’ha de posar una condició d’aquesta mena”, va opinar en una entrevista a la SER. De fet, és la mateixa opinió que va expressar la setmana passada un altre diputat del partit a la cambra baixa, Ferran Bel: “Nosaltres no estem en la conjectura de dir que no ens asseurem si no s’allibera els presos polítics”.

stats