Política 20/06/2019

Un dels magistrats del judici del Procés descarta que la sentència es dicti abans de l'estiu

Iceta augura, en canvi, que podria arribar al juliol

Xavi Tedó
2 min
El jutge Del Moral, a la dreta

BarelonaAntonio del Moral, un dels magistrats del judici del Procés, ha avançat avui que possiblement no hi haurà sentència fins a finals de setembre o principis d'octubre. "Estem deliberant i és difícil dir fer un càlcul perquè és una sentència costosa, però crec que abans de l'estiu es pot descartar que es dicti sentència i que possiblement arribi a finals de setembre o principi d'octubre", ha exposat el del Moral.

En unes jornades de la UNED a Melilla, el jutge ha deixat clar, però, que no pot confirmar de manera segura quan es produirà la sentència. "No hi ha data per a la sentència, es pot fer una previsió que potser canvia la setmana vinent o d'aquí dues setmanes", ha remarcat. Un escenari que ha comparat amb la data de finalització del judici, que tampoc se sabia quan va començar quan finalitzaria. "Al principi dèiem que acabaria a l'abril, després al maig, i al final va acabar al juny", ha recordat.

Les paraules del jutge contrasta amb les declaracions que ha fet el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, aquest matí en una entrevista a Catalunya Ràdio. El líder dels socialistes catalans ha apuntat que la sentència del judici del Procés podria arribar al juliol, tot i que en principi es preveia que arribaria a la tardor. "Podríem tenir una sentència molt ràpid abans de marxar de vacances perquè les coses per decidir són poques i amb una setmana ho tens tot lligat", ha avançat Iceta.

"Aquest és un escenari possible i als presos potser no els traslladen a les presons catalanes fins que es dicti la sentència", ha afegit Iceta. Després d'admetre que donava per fet que la sentència es faria pública a finals de setembre o a mitjans d'octubre perquè "llavors es compliran dos anys de la presó dels Jordis i caldria demanar una pròrroga", Iceta ha subratllat que "veient algunes que surten del tribunal, serà abans".

El primer secretari del PSC també ha refusat el veto al president d'ERC, Oriol Junqueras, a recollir les credencials per ser eurodiputat. "El tribunal podria haver optat per deixar-li agafar les credencials i suspendre'l en base a la llei d'enjudiciament criminal", ha opinat. En qualsevol cas, Iceta ha tornat a reclamar el suport dels partits independentistes a la investidura de Pedro Sánchez com a president espanyol. "Quin panorama polític li interessa a l'independentisme?", s'ha preguntat el dirigent socialista per reclamar el vot de JxCat i ERC.

"No poden demanar a canvi que el govern pressioni perquè l'Advocacia de l'Estat retiri les acusacions", ha afegit després d'insistir que cal advocar per una solució política. El líder del PSC ha apuntat que si la sentència judicial suggerís canvis legals al poder legislatiu seria més fàcil anar al Congrés amb propostes. D'aquesta manera ha respost a la possibilitat que el govern espanyol proposi un canvi del Codi Penal. En tot cas, Iceta ha situat aquesta possibilitat en un escenari postsentència.

stats