Política 11/10/2019

El Govern dona cinc dies més per presentar projectes de l'ecotaxa per la fallida de Thomas Cook

El GOB no ha anat a la comissió de l'impost perquè "s'ha convertit en una estafa"

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu.

PalmaEl Govern de les Illes Balears ha donat cinc dies més per presentar els projectes finançats amb l'ecotaxa perquè s'hi puguin incloure noves iniciatives que ajudin a fer front a la situació que ha deixat la fallida de Thomas Cook a les Balears. Aquest acord s'ha aprovat per unanimitat i l'objectiu és permetre que les institucions, entitats i empreses puguin modificar o sol·licitar nous projectes.

Amb aquesta intenció, es modifica el Pla anual de 2019 per atorgar un nou termini per donar la possibilitat de reformular o presentar nous projectes "especialment quant a iniciatives per a la desestacionalització i la formació i el foment de l'ocupació en temporada baixa", ha assenyalat l'Executiu després del Consell de Govern.

La consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa, ha assegurat en roda de premsa que l'ecotaxa "no finançarà ajudes als empresaris turístics". "No hi té res a veure. Des de la Conselleria de Turisme s'ha parlat de projectes relacionats amb la connectivitat", ha explicat. Costa ha apuntat que no entén la polèmica que s'ha generat. "Una cosa són les línies d'ajudes per als hotelers i una altra cosa és aquesta ampliació", ha comentat.

A més, la consellera ha subratllat que aquests cinc dies més de termini també serviran per reformular projectes que han estat esmenats.

Crítiques

Però no tothom ha estat d'acord amb aquesta decisió. El GOB ha decidit no assistir a la Comissió de l'impost de turisme sostenible per protestar contra la voluntat del Govern de les Illes Balears de destinar fons de l'ecotaxa al rescat de les empreses afectades per la fallida de Thomas Cook. El grup ecologista ha afirmat a través de les xarxes socials que "l'ecotaxa s'ha convertit en una estafa, tant per l'objectiu com per la seva gestió", i ha criticat que hagin convocat el ple extraordinari amb 48 hores d'antelació. Això "posa de manifest que el Govern fa el que vol amb l'impost".

Segons el GOB, el ple ha estat convocat amb l'objectiu que els seus membres avalin un canvi en el pla de 2019 –que ja s'havia aprovat, amb el vot en contra del GOB– per "poder destinar doblers del fons al rescat de les empreses afectades per la fallida de Thomas Cook".

L'entitat rebutja aquest posicionament anunciat pel Govern de "retornar" als hotelers l'impost de l'ecotaxa que els turistes del turoperador britànic havien pagat als seus establiments. El GOB ha titllat aquesta posició com "un despropòsit que desvirtua, encara més, l'objectiu que hauria de tenir aquest impost".

"Ens negam a assistir a un ple que es converteix en una simple escenificació de participació i instam l'Executiu a dissoldre'l perquè no té ni les funcions ni el funcionament previst en la Llei de l'impost i el reglament que la desenvolupa", remarca l'entitat. El GOB exigeix que la recaptació de l'impost "en cap cas sigui utilitzada per rescatar empreses privades amb uns doblers que els turistes han pagat entenent que anaven destinats a mesures de 'sostenibilitat ambiental".

stats