El PSIB domina el mapa municipal de les Balears amb 25 batles

El PP governarà 17 consistoris, mentre que El Pi se'n queda 11 i MÉS, 10

Per primera vegada en la història democràtica, el  PSIB-PSOE  s'ha convertit en el partit amb més batles de les Illes Balears. Són 25 en total: vuit més que el PP, que n'ha aconseguit 17. Els segueix El Pi, amb 11 batles, i  MÉS , amb 10. Mentrestant, Ciutadans ( Cs)  i  Vox  no tindran cap batle aquesta legislatura. A més, e PSIB  encapçalarà les principals ciutats de l'Arxipèlag: Palma, amb José  Hila;  Inca, amb Virgili Moreno; Calvià, amb Alfonso Rodríguez; Marratxí, amb Miquel  Cabot;  Maó, amb Héctor Pons; i Eivissa, amb Rafa Ruiz.

Ha estat la mateixa Francina Armengol, presidenta en funcions, qui ha destacat que "per primera vegada" el seu partit és el que té "més poder municipal" a les Balears, on hi ha 67 municipis. També h a subratllat que tres de cada quatre habitants de la Comunitat Autònoma estaran governats als ajuntaments pels socialistes, bé perquè el batle és d'aquest partit o perquè els socialistes formaran part dels equips de governs; en concret, en un total de 34. 

Per part seva, el PP governarà 11 municipis amb majories absolutes. És aquest el cas de Campos, amb  Xisca   Porquer; el d' Alaró, amb Llorenç Perelló; el de Santanyí, amb Maria Pons; el d'Alaior, amb José Luis  Benejam; el de  Sant Joan de  Labritja, amb  Toni Marí, i el de Santa Eulària, encapçalat per Carmen Ferrer.  Gràcies als pactes, però, també estarà al capdavant de sis consistoris més, com Llucmajor, amb Eric  Jareño;  Sineu, amb Tomeu Mulet, i Sant Antoni de  Portmany, amb  Marcos Serra. 

El president del PP balear, Biel Company, ha declarat aquest dissabte que els batles populars treballaran "de manera incansable per millorar la vida dels ciutadans, amb sentit comú i voluntat de consens".

Als dos principals partits de les Illes els segueix en nombre de batles  Proposta   per  els  Illes  ( Pi) , que des d'ara té 11 batles. És el cas de  Costitx, governat per  Antoni Salas; Maria de la Salut, amb Biel Mas; sa Pobla, amb Llorenç Gelabert; Sencelles, amb Joan Carles Verd; Porreres, amb  Xisca  Mora, i Petra, amb Salvador  Femenías .

Els  ecosobiranistes  de  MÉS   per  Mallorca governaran 10 ajuntaments: Búger, amb Josep Lluís Pons al capdavant; Esporles, amb Maria Ramon; Santa Maria del Camí, amb Colau  Canyelles, i  Montüiri, amb  Joan Verger. Manacor, una altra de les localitats més importants de les Balears, també tindrà un batle d'aquesta formació: Miquel Oliver.

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF