Política 09/05/2020

Sánchez apel·la a "l'esforç individual" perquè el desconfinament no porti a un rebrot

El president espanyol anuncia una "desescalada institucional" amb "diferents estats d'alarma"

Ot Serra
2 min
Pedro Sánchez ha comparegut en una roda de premsa sense preguntes / REUTERS

MadridEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut en roda de premsa l'endemà que s'anunciessin quins territoris entrarien a la fase 1 del desconfinament a partir de dilluns. En aquesta nova etapa adquireix encara més importància "l'esforç individual" de cadascú perquè la desescalada no condueixi a possibles rebrots de la malaltia, ha subratllat. "Cal complir estrictament les mesures", ha demanat, i ha receptat "prudència" sobretot en aquells llocs on s'entra a la fase 1. Sánchez s'ha mostrat convençut que la "disciplina social" s'establirà amb més motiu allà on la pandèmia ha colpejat amb més contundència, com Barcelona i Madrid.

En el novè cap de setmana amb l'estat d'alarma aplicat, el president espanyol ha aconseguit aquesta setmana la quarta pròrroga, fins al 24 de maig, sense descartar que n'arribin més. Tanmateix, Sánchez ha parlat d'una "desescalada institucional" i ha assegurat que hi haurà "diferents estats d'alarma". Preguntat sobre aquesta qüestió, ha descartat que s'estiguin plantejant uns altres instruments que substitueixin l'estat d'alarma durant les fases de desconfinament, de manera que no s'aixecaria fins a l'arribada de l'anomenada nova normalitat. Sánchez ha vinculat aquests "diferents estats d'alarma" als canvis en la situació de la ciutadania, que ha passat del confinament a progressivament gaudir de menys restriccions.

Sánchez apel·la a "l'esforç individual" perquè el desconfinament no porti a un rebrot

Però no és aquesta mena de "desescalada institucional" la que li demanen algunes autonomies i partits de l'oposició. El PP vol que el comandament únic s'adopti en virtut de la legalitat ordinària, mentre que la Generalitat reclama el retorn de competències. També el País Basc ha insistit últimament en la descentralització, que Sánchez ha concedit parcialment amb la fórmula de la cogovernança, en la qual les comunitats autònomes han pogut proposar alternatives en la definició del seu territori –la Moncloa proposava les províncies– i tenen un cert marge per implementar algunes mesures, com les franges horàries per fer esport o passejades, així com per a la sortida dels infants.

Aquesta setmana ha tingut dificultats per tirar endavant la quarta pròrroga i el PP ja va avisar que, en lloc d'abstenir-se, votaria que no a una hipotètica cinquena sol·licitud al Congrés. El govern va aconseguir salvar-la amb un pacte amb Cs, que s'ha mostrat obert a estabilitzar el suport a l'executiu fins i tot amb els pressupostos de l'Estat, però Sánchez no ha volgut entrar en si l'acostament del partit taronja és compatible o no amb l'entesa amb formacions com Esquerra. "No volem polititzar l'emergència sanitària. S'ha de deslligar", ha assegurat el cap de l'executiu, l'endemà que el PSOE critiqués la gestió d'Isabel Díaz Ayuso a la Comunitat de Madrid a través de Twitter. "Per davant de càlculs partidistes, economicistes o propagandistes hi ha la seguretat", deia el seu partit. Sobre la piulada, Sánchez ha assegurat que no en tenia coneixement.

El president espanyol, en la seva exposició inicial, ha tornat a explicar que les pròximes setmanes es declararà el dol oficial a l'Estat i que quan se superi la crisi sanitària, un cop acabat el desconfinament, es farà un homenatge a les víctimes. Sánchez va fer aquest anunci al Congrés i ha concretat que estarà encapçalat pel rei Felip VI.

stats