El Consell fixa en 430.000 el sostre de places turístiques, 115.000 per al lloguer vacacional

A partir de l'1 d'agost es podran sol·licitar noves llicències de lloguer turístic a les zones permeses per la zonificació

El Consell de Mallorca ha presentat aquest dimecres el Pla d'Intervenció en Àmbits Turístics de Mallorca ( PIAT), que fixa en 430.000 el sostre de places d'allotjament i limita la concessió de noves llicències fins a l'aprovació definitiva d'aquesta normativa a 30.000 places.

Així ho ha explicat aquest dimecres la consellera de Territori i Infraestructures de la institució,  Mercedes Garrido, que ha destacat que el  PIAT prohibeix la construcció de nous camps de golf i regularà les marines seques, zones d'hibernació d'embarcacions en sòl rústic.

Pel que fa al sostre de places, se n'estableix un màxim de 315.000 per als establiments hotelers i de 115.000 per als habitatges turístics. D'aquesta manera, queda una borsa de 15.000 places per a nous hotels i de 28.000 per a habitatges. Tot i això, fins a l'aprovació definitiva de la llei només es podran autoritzar 10.000 i 20.000 places respectivament en cadascuna d'aquestes dues categories.

Les noves autoritzacions per a habitatges  vacacionals, que estaven suspeses per una moratòria, es podran demanar a partir de l'1 d'agost, però sempre dins el límit establert aquest dimecres pel Consell i si compleixen les condicions de la zonificació, que presumiblement s'aprovarà la setmana que ve.

En el document s'estableix que les zones de la Platja de Palma (l 'Arenal, Peguera, Santa  Ponça i Palmanova- Magaluf) són zones turístiques saturades, com ja especifica la zonificació que també aprovarà l'entitat, però, a més, s'hi afegeixen les zones de Cala Millor, Cala Bona, Son Moro, s'Illot i Cales de Mallorca.

Garrido també ha explicat que no es permetran nous hotels rurals a cap zona de l'Illa, només els que estiguin lligats a explotacions agrícoles.

Pel que fa a les estades en allotjaments vacacionals, es fa una modificació de la zonificació, que consisteix a prohibir el lloguer als habitatges ubicats en zones madures que tenen un màxim permès de 60 dies durant els dos mesos de juliol i agost. El propietari només podrà llogar el seu apartament durant un d'aquests dos mesos.

Com a mesura cautelar, se suspenen els planejaments municipals que puguin afectar els criteris del PIAT, que serà aprovat en sessió plenària el 27 de juliol. A partir d'aquí, la consellera creu que l'aprovació definitiva trigarà entre nou i dotze mesos, tan bon punt el document presentat s'hagi consensuat amb els altres partits polítics i representants socials.

Densitat turística

A la presentació hi han intervingut també el president del Consell, Miquel Ensenyat; el conseller d' Economia i Turisme, Cosme Bonet, i el director Insular de Territori, Miquel  Vadell , que ha explicat que en el  PIAT  s'introdueix el concepte de densitat turística, el nombre  de turistes per hectàrea. A les zones de residència l'índex màxim serà de 6 turistes, a les de segones residències, de 12, i a Palma de 8. A les grans zones turístiques es permet una densitat de 120, a les mitjanes, de 45, i a les petites, de 30.


Garrido ha explicat que els eixos del pla són la contenció, l'equilibri territorial i la posada en valor del  paisatge . Per la seva banda, Bonet ha assenyalat que el model turístic es canvia d'aquesta manera "i no amb pancartes", fent referència a les protestes contra la saturació turística produïdes recentment.

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF