Política 21/05/2019

Company acusa Armengol d'haver "polititzat" l'educació

El cara a cara televisiu entre els candidats al Govern del PP i el PSIB acaba amb més retrets que no propostes

Maria Llull
3 min
Francina Armengol i Biel Company, minuts abans del cara a cara.

PalmaBiel Company, exconseller del Govern de José Ramón Bauzá –l'Executiu que va portar 100.000 persones al carrer per protestar contra les seves mesures educatives– ha acusat Francina Armengol d'haver "polititzat" l'educació durant aquesta legislatura. Els candidats a presidir el Govern del PP i el PSIB han protagonitzat un cara a cara marcat molt més pels retrets que per les propostes, amb idees que s'han repetit al llarg de la més d'una hora de durada del debat, com les acusacions de "postureig" del popular cap a la presidenta socialista i la referència constant als 4.000 milions d'euros més de què ha disposat el Govern del Pacte.

Francina Armengol ha subratllat la pau social aconseguida en el sector educatiu, així com la recuperació de drets per part dels docents. Però Company ha anat encara més enllà i ha insinuat que els professors han aprovat alumnes per ordre del Govern. "Han enviat gent a dir que no s'havia de ser massa rigorós a l'hora d'examinar", ha comentat el president del PP, mentre que Armengol ha fet palesa la seva indignació i ha demanat uns aclariments que Company no ha fet.

El primer mòdul del debat ha fet referència al model econòmic, la fiscalitat i la relació amb l'Estat. Company ha acusat l'Executiu d'Armengol de no haver pres cap mesura després que el creixement econòmic hagi baixat del 4% al 2% aquesta legislatura. Però la presidenta li ha recordat que les Illes Balears "creixen per damunt de la mitjana europea i espanyola" i ha fet referència a tot un clàssic dels debats polítics: l'herència rebuda. "Venim d'una crisi que el PP va fer pagar als febles amb les seves retallades", ha dit.

Pel que fa a l'ocupació i la igualtat, Francina Armengol s'ha centrat molt més en les lleis que el seu Govern ha tirat endavant en matèria d'igualtat, mentre que Company ha optat per les xifres. "L'activitat turística ha minvat un 20%, i això afectarà la feina", ha dit el candidat popular, qui també ha assegurat que, si governa, eliminarà l'ecotaxa en temporada baixa i la reduirà un 50% en temporada alta. "S'han generat 85.000 llocs de feina en una legislatura", li ha replicat Armengol.

La sanitat ha protagonitzat un altre dels moments àlgids del cara a cara, durant el qual Company ha aprofitat per acusar la presidenta d'haver "prioritzat la llengua". Armengol s'ha mostrat contundent assegurant que la credibilitat del PP i de Biel Company en matèria sanitària és "zero". "Vostès varen acomiadar 1.400 professionals sanitaris", ha dit la candidata socialista, qui també ha destacat que l'espera per a la valoració de la dependència ha baixat de 270 dies a 35.

Habitatge i mobilitat

Pel que fa a l'habitatge, Company ha criticat la llei del Govern que obliga els grans tenidors a cedir els pisos buits per a lloguer social, per "confiscatòria". "Vostès no fan més que prohibir i perseguir", ha dit el candidat del PP. Per la seva banda, Armengol l'ha acusat de "de vendre sòl públic per fer hotels" durant la passada legislatura, quan Company va ser conseller a l'Executiu de José Ramón Bauzá.

Un altre punt d'enfrontament ha estat la mobilitat. Els dos candidats s'han enfrontat en aquest punt per adjudicar-se el descompte del 75% e transport aeri i marítim, que Company ha atribuït el G¡govern de Mariano Rajoy i que Armengol ha qualificat de fruit de la lluita del seu Govern i de la defensa a Madrid dels "interessos de la societat balear".

A més d'indicar que cal millorar la xarxa de carreteres, Biel Company ha lamentat el mal que ha fet la Llei de canvi climàtic als fabricants i distribuïdors de cotxes dièsel, i "tot per un capritx". Armengol ha deixat constància que les lleis de canvi climatic i de residus han col·locat les Balears a "l'avantguarda" europea i ha assegurat que, en cas de governar, continuarà treballant per la "implantació del cotxe elèctric".

Els pactes

El darrer apartat de la nit ha estat dedicat als pactes electorals i ha estat ple de retrets per part dels dos candidats. Malgrat que Biel Company ha dit que el PP "governarà des de la centralitat i fugirà del radicalisme", Armengol ha recordat que els populars han pactat amb Vox per governar a Andalusia. Això sí, el president del PP balear no ha pronunciat la paraula 'Vox' ni una sola vegada.

Company ha lamentat que els socialistes sí que "han governat amb extremistes", fent referència tant a Podem com a MÉS. Per la seva banda, Armengol ha acusat els populars de "blanquejar el discurs de Vox".

stats